Malo svitla na sukob interesa: Načelnici u reklami

03. prosinca 2021.
esafoto: Screenshot YouTube

Prijavile smo Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dva dužnosnika zbog sudjelovanja u reklami mađarskog proizvođača rasvjete. Posve je neprimjereno da dužnosnici sudjeluju u reklamama, promoviraju određeni brend i izlažu se ovisnosti prema osobama koje bi mogle utjecati na njihovu objektivnost.

Građanin nas je upozorio na reklamu za LED rasvjetu u kojoj sudjeluju dva dužnosnika - gradonačelnik Skradina i načelnik Jarmine. LED lampe i pametne klupe proizvodi mađarska tvrtka u suradnji s hrvatskim partnerom Luma Energy.
Ponovno ističemo važnost uvođenja sankcija za kršenje načela djelovanja, potaknuti ovim slučajem reklamiranja.

Podsjećamo na članak 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji jasno ističe obavezu dužnosnika da “postupa časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene im dužnosti te povjerenje građana”. Isto tako, stavak 3. spomenutog Zakona propisuje da dužnosnici i dužnosnice ne smiju koristiti javnu dužnost za osobni probitak i izlagati se odnosu ovisnosti prema osobama koje bi mogle utjecati na njihovu objektivnost.

Prijedlog nacrta novog zakona o sprječavanju sukoba interesa trenutno je predmet rasprave u Saboru. GRECO je ovog tjedna potvrdio Gongove kritike ovog zakona zaključivši da nastavlja ignorirati sankcije za kršenje načela djelovanja, koje su ključne za ostvarivanje dugoročnog cilja - prevencije sukoba interesa

Gong je korisnik operativne potpore – strukturne podrške europskim think-do-tank u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

chevron-right