Kako (i zašto) mjeriti kvalitetu demokracije?

02. prosinca 2021.
Kako (i zašto) mjeriti kvalitetu demokracije? 1
(Kurs za Gong)

Istraživanje kvalitete demokracije u cijelom svijetu poduhvat je kojim se bave istraživački instituti, znanstvena zajednica, organizacije civilnog društva i međunarodne organizacije. Napreduje li ili nazaduje demokracija u pojedinoj zemlji od nemalog je političkog i medijskog interesa, neovisno radi li se o nekoj od "starih", etabliranih demokracija, zemalja u demokratskoj tranziciji, ili pak država koje već dulje vrijeme nisu slobodne niti demokratske.

No, mjerenje demokracije nije laboratorijski eksperiment koji se provodi koristeći standardizirane mjerne instrumente i mjerne skale. Naprotiv, kao i za svako drugo istraživanje društvenih fenomena, istraživači_ce svoje "instrumente" kreiraju sami, stavljajući naglasak na pojedine aspekte demokratskog funkcioniranja  država koje istražuju.

Gongov istraživački stažist Torvald Sudmann Therkildsen sastavio je pregled nekih od najraširenijih i najčešće citiranih istraživanja, takozvanih indeksa kvalitete demokracije. Cijeli rad pročitajte OVDJE.

Prema konceptima koje nastoje mjeriti, donosi pregled i usporedbu indeksa kao što su Democracy Ranking, Indeks koji objavljuje Economist Intelligence UnitSvjetski indeks ljudskih sloboda Instituta Fraser, te Freedom House indeks.

Svako od ovih mjerenja ima za nas svoju vrijednost - upozorenje na situacije u kojima demokracije "klize unazad" i gube prethodno dosegnute standarde.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Kako (i zašto) mjeriti kvalitetu demokracije? 2
Kako (i zašto) mjeriti kvalitetu demokracije? 3
chevron-right