Premijera Gongovog Antikorupcijskog modula

16. studenoga 2021.
Premijera Gongovog Antikorupcijskog modula 1
Kurs za Gong

Gongov dvodnevni edukacijski trening - Antikorupcijski modul za zainteresirane građane i građanke premijerno je izveden u Zagrebu 12. i 13. studenog za 15 sudionika i sudionica s područja cijele Hrvatske.

Ciljevi edukacijskog modula su da sudionici_ice steknu znanje o uzrocima i posljedicama korupcije kao svakodnevne prakse u životima pojedinaca, da znaju prepoznati odnos nacionalnih i europskih institucija u borbi protiv korupcije, prepoznati pravo na pristup informacijama kao alat dostupan svim građankama i građanima u borbi protiv korupcije, prepoznati važnost i dobre primjere istraživačkog novinarstva o korupciji, te da dobiju uvid u ulogu civilnog društva u jačanju borbe protiv korupcije.

U kojoj mjeri korupcija predstavlja odraz obrazaca ponašanja koji su rasprostranjeni u hrvatskom društvu, koliki je doseg individualne odgovornosti u suzbijanju korupcije, a u kojoj je mjeri ona jedan važni pravni i politički fenomen koji svojim opsegom zahtijeva kolektivna, institucionalna rješenja – odgovarale smo kroz seriju predavanja i izlaganja prominentnih stručnjaka_inja iz akademske zajednice: profesora Zdravka Petaka sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, izvanredne profesorice Sunčane Roksandić i izvanrednog profesora Daria Čepu s Pravnog fakulteta u Zagrebu. 

Antikorupcijski modul se fokusirao i na ulogu medija i civilnog društva koji mogu predstavljati snažne saveznike građanima u borbi protiv korupcije, a za pravednije i solidarnije društvo. Nagrađivana istraživačka novinarka  Đurđica Klancir obradila je temu medijskog izvještavanja o korupciji i korupciji u medijima. Stručnjakinja za Gongove digitalne platforme i otvaranje podataka javnog sektora Melisa Skender objasnila je kako pravo na pristup informacijama može biti alat u borbi protiv korupcije, dok su izvršna direktorica Gonga i antikorupcijska stručnjakinja Oriana Ivković Novokmet i voditelj edu programa Dražen Hoffmann govorili o watchdog ulozi civilnog društva.

Edukacijski modul u trajanju od 15 sati, tijekom dva dana odslušalo je i u sesijama vrlo aktivno sudjelovalo 16 zainteresiranih građana_ki uz mentorstvo voditelja edukacijskih programa Dražena Hoffmana i stručne suradnice na Gongovim edukacijskim programima Damire Brunac.

Program Gongove edukacije za građansku pismenost razvijen je 2012. godine uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz Centre znanja za društveni razvoj i od tada se kontinuirano provodi. Program se svake godine revidira i aktualizira, pa je ove godine osmišljen i ovoj novi, antikorupcijski modul. Kreiranje programa i njegova provedba u 2021. godini omogućeni su uz financijsku potporu Europske unije – Europa za građane. 

Premijera Gongovog Antikorupcijskog modula 9
Premijera Gongovog Antikorupcijskog modula 10
Premijera Gongovog Antikorupcijskog modula 11
chevron-right