Pandemija je negativno utjecala na transparentnost rada Sabora

11. studenoga 2021.
Pandemija je negativno utjecala na transparentnost rada Sabora 1

COVID je negativno utjecao na transparentnost rada parlamenata u regiji, složili su se sudionici i sudionice regionalne konferencije “Otvorenost zakonodavne vlasti”, koja se održala danas u Sarajevu. Događaj su organizirale organizacije civilnog društva Gong, Zašto ne? iz Sarajeva i Danes je nov dan iz Ljubljane, a konferencija je ugostila zastupnice i zastupnike te predstavnike  stručnih službi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije, koji su diskutirali o otvorenosti i učinkovitosti zakonodavne vlasti tijekom COVID-19 pandemije.

"Hrvatski sabor je jedini nacionalni parlament u EU koji, pod izgovorom korone, posljednje gotovo dvije godinu ne objavljuje kako je glasala koja zastupnica i zastupnik. Pod izgovorom pandemije i potresa, u Hrvatskoj se urušavaju osnovni demokratski standardi koje je nužno obraniti da bi građanstvo imalo povjerenja u rad institucija, a u konačnici i demokraciju", rekla je uvodno direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet.

“Sabor je de jure iznad Vlade, a de facto servis Vlade. Zakoni se de facto donose u Vladi. Parlamentarna većina općenito podnosi mali broj amandmana, a oporbene rijetko usvajaju. Kada se to dogodi, to popratimo aplauzom”, podijelio je svoje iskustvo zastupnik SDP-a u Hrvatskom saboru, Arsen Bauk.

Dodao je kako je rezultat Hrvatskog sabora u istraživanju regionalnog indexa otvorenosti parlamenata realan. Podsjetimo, Hrvatski sabor zauzeo je četvrto mjesto od šest parlamenata u regiji po pitanju otvorenosti i transparentnosti rada, a najlošije rezultate i posljednje mjesto bilježi na području integriteta.

“Uslijed pandemije Saboru je drastično smanjena transparentnost, zastupnici i zastupnice ne mogu raditi svoj posao. Možda će se to liberalizirati, ali ne vjerujem u to. Strankama s velikim klubovima je u interesu da ostane ovako kako sada jest. Ne pristajemo na TikTok format parlamentarizma”, kazao je nezavisni zastupnik Hrvatskog sabora Bojan Glavašević.

Erik Fabijanić, nezavisni zastupnik i predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju složio se kako je demokracija suspendirana.

Sudionici i sudionice izrazili su zabrinutost gubitkom povjerenja građana i građanki u parlamente.

"Zakonodavna vlast je puno manje izložena od izvršne vlasti. Ako zagovaramo otvaranje Sabora, paralelno moramo raditi i na transparentnosti Vlade. Ako to ne bude tako, sve će se odluke još više donositi na razini izvršne vlasti", upozorio je tajnik saborskog Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka u Hrvatskom saboru, Gordon Bosanac.

Sudionici i sudionice su se složili kako je pandemija ipak utjecala na razvoj tehnologije, te da trebamo zadržati dosegnute tehnološke napretke u radu parlamenata, ali da se oni trebaju službeno propisati.

Ovaj skup predstavlja dio zajedničkog regionalnog projekta Parlametar, u sklopu kojeg je provedeno istraživanje Regionalni index otvorenosti parlamenata u regiji. Gong je u Hrvatskoj uputio poziv za sudjelovanje na ovoj regionalnoj konferenciji svim saborskim klubovima i stručnim službama.

Glavni ciljevi regionalne konferencije jesu omogućiti raspravu, razmjenu iskustava, kao i uspostavljanje regionalne suradnje zakonodavnih institucija i njihovih stručnih službi. Isto tako, konferencijom želimo upozoriti domaće, regionalne i međunarodne javnosti o političkim i ekonomskim okolnostima koje parlamentarcima i stručnim službama otežavaju preuzimanje aktivnije uloge u dijeljenju informacija i komunikaciji s građanima i građankama.

Pandemija je negativno utjecala na transparentnost rada Sabora 6
chevron-right