Parlametar: Prva regionalna konferencija o otvorenosti zakonodavne vlasti u regiji

08. studenoga 2021.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Regionalna konferencija: Otvorenost zakonodavne vlasti, koja se održava u srijedu, 10. studenog 2021. u Sarajevu, okupit će zastupnice i zastupnike, te stručne službe parlamenata iz regije kako bi razgovarali o otvorenosti i transparentnosti vlasti u svojim zemljama.

Organizacije civilnog društva Gong, Zašto ne iz Sarajeva i Danes je nov dan iz Ljubljane domaćini su regionalne konferencije na kojoj će zastupnici i zastupnice te predstavnici stručnih službi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije diskutirati o otvorenosti i učinkovitosti zakonodavne vlasti tijekom COVID-19 pandemije.

Na konferenciji se očekuje sudjelovanje parlamenata iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, koji su bili uključeni u istraživanje Regionalni indeks otvorenosti parlamenata

Uoči konferencije održat će se, zatvoren za javnost, okrugli stol predstavnika stručnih službi parlamenata o najboljim praksama otvorenosti i transparentnosti zakonodavne vlasti u zemljama iz kojih dolaze. Javnost će o zaključcima rasprave biti obaviještena priopćenjem. 

Rasprava o transparentnosti rada parlamenta u uvjetima COVID-19 pandemije, u kojoj sudjeluju parlamentarci Parlamentarne skupštine BiH, Hrvatskog sabora i Državnog zbora bit će otvorena za javnost, i dostupna u prijenosu putem Facebooka 10.11.2021. godine, s početkom u 11 sati, na Javna rasprava | Facebook.

Glavni ciljevi regionalne konferencije jesu omogućiti raspravu, razmjenu iskustava, kao i uspostavljanje regionalne suradnje zakonodavnih institucija i njihovih stručnih službi. Isto tako, konferencijom želimo upozoriti domaće, regionalne i međunarodne javnosti o političkim i ekonomskim okolnostima koje parlamentarcima i stručnim službama otežavaju preuzimanje aktivnije uloge u dijeljenju informacija i komunikaciji s građanima.

Ovaj skup predstavlja dio zajedničkog regionalnog projekta Parlametar, u sklopu kojega su hrvatski i slovenski parlament prvi put uključeni u istraživanje koje regionalna mreža nevladinih organizacija ACTION SEE provodi već petu godinu. Konferencija se odvija se uz podršku američke zaklade National Endowment for Democracy (NED).

Cilj naših aktivnosti je pružiti analizu stanja otvorenosti zakonodavne vlasti, doprinijeti implementaciji reformi, kao i uticati na jačanje principa dobrog upravljanja te, u konačnici, pomoći institucijama da principe otvorenosti i transparentnosti efikasnije primijene u svojem radu.

Hrvatski sabor zauzeo je četvrto mjesto od šest parlamenata u regiji po pitanju otvorenosti i transparentnosti rada, a najlošije rezultate i posljednje mjesto bilježi na području integriteta  jer jedini od šest parlamenata nema etičkog kodeksa, a nije regulirano niti lobiranje što ovu važnu aktivnost utjecaja na donositelje odluka čini potpuno netransparentnom.

Sažetak i rezultati istraživanja dostupni su na linku.

Prati rad Sabora, pretplati se na Parlametrov bilten!

chevron-right