Parlametar: Prva regionalna konferencija o otvorenosti zakonodavne vlasti u regiji

08. studenoga 2021.
Parlametar: Prva regionalna konferencija o otvorenosti zakonodavne vlasti u regiji 1
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Regionalna konferencija: Otvorenost zakonodavne vlasti, koja se održava u srijedu, 10. studenog 2021. u Sarajevu, okupit će zastupnice i zastupnike, te stručne službe parlamenata iz regije kako bi razgovarali o otvorenosti i transparentnosti vlasti u svojim zemljama.

Organizacije civilnog društva Gong, Zašto ne iz Sarajeva i Danes je nov dan iz Ljubljane domaćini su regionalne konferencije na kojoj će zastupnici i zastupnice te predstavnici stručnih službi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije diskutirati o otvorenosti i učinkovitosti zakonodavne vlasti tijekom COVID-19 pandemije.

Na konferenciji se očekuje sudjelovanje parlamenata iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, koji su bili uključeni u istraživanje Regionalni indeks otvorenosti parlamenata

Uoči konferencije održat će se, zatvoren za javnost, okrugli stol predstavnika stručnih službi parlamenata o najboljim praksama otvorenosti i transparentnosti zakonodavne vlasti u zemljama iz kojih dolaze. Javnost će o zaključcima rasprave biti obaviještena priopćenjem. 

Rasprava o transparentnosti rada parlamenta u uvjetima COVID-19 pandemije, u kojoj sudjeluju parlamentarci Parlamentarne skupštine BiH, Hrvatskog sabora i Državnog zbora bit će otvorena za javnost, i dostupna u prijenosu putem Facebooka 10.11.2021. godine, s početkom u 11 sati, na Javna rasprava | Facebook.

Glavni ciljevi regionalne konferencije jesu omogućiti raspravu, razmjenu iskustava, kao i uspostavljanje regionalne suradnje zakonodavnih institucija i njihovih stručnih službi. Isto tako, konferencijom želimo upozoriti domaće, regionalne i međunarodne javnosti o političkim i ekonomskim okolnostima koje parlamentarcima i stručnim službama otežavaju preuzimanje aktivnije uloge u dijeljenju informacija i komunikaciji s građanima.

Ovaj skup predstavlja dio zajedničkog regionalnog projekta Parlametar, u sklopu kojega su hrvatski i slovenski parlament prvi put uključeni u istraživanje koje regionalna mreža nevladinih organizacija ACTION SEE provodi već petu godinu. Konferencija se odvija se uz podršku američke zaklade National Endowment for Democracy (NED).

Parlametar: Prva regionalna konferencija o otvorenosti zakonodavne vlasti u regiji 2

Cilj naših aktivnosti je pružiti analizu stanja otvorenosti zakonodavne vlasti, doprinijeti implementaciji reformi, kao i uticati na jačanje principa dobrog upravljanja te, u konačnici, pomoći institucijama da principe otvorenosti i transparentnosti efikasnije primijene u svojem radu.

Hrvatski sabor zauzeo je četvrto mjesto od šest parlamenata u regiji po pitanju otvorenosti i transparentnosti rada, a najlošije rezultate i posljednje mjesto bilježi na području integriteta  jer jedini od šest parlamenata nema etičkog kodeksa, a nije regulirano niti lobiranje što ovu važnu aktivnost utjecaja na donositelje odluka čini potpuno netransparentnom.

Sažetak i rezultati istraživanja dostupni su na linku.

Prati rad Sabora, pretplati se na Parlametrov bilten!

Parlametar: Prva regionalna konferencija o otvorenosti zakonodavne vlasti u regiji 3
chevron-right