Prijavi se na trening i stažiranje: Mladi_e uče analizirati medije!

05. studenoga 2021.

Gong raspisuje poziv za sudjelovanje na obuci o monitoringu i analizi medijskih sadržaja. Regionalna obuka će se održati u Podgorici, a okupit će mlade iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Sudionice i sudionici obuke imat će priliku da nauče više o dekonstrukciji medijskih sadržaja, borbi protiv dezinformacija, fact-checkingu i debunkingu lažnih vijesti, s fokusom na online medije i društvene mreže. Polaznici_e će imati mogućnost da usvoje praktične alate i metode analize i provjere medijskih poruka, te da osnaže svoje osobne kapacitete.

Program obuhvata trodnevni trening i dvomjesečno stažiranje.

Trening će se održati krajem siječnja u Podgorici, a vodit će ga istaknuti i iskusni eksperti i predavači u ovoj sferi Darko Brkan, predsjednik UG Zašto ne i Emir Zulejhić, urednik portala Raskrinkavanje.ba iz Sarajeva.

U sklopu treninga dobit će te odgovore na sljedeća pitanja:

 • Što su mediji i koje vrste medija postoje;
 • Koja je uloga medija i kakva je razlika između društvenih mreža i medija;
 • Što je medijska pismenost i kako ona izgleda u digitalnom vremenu;
 • Što je fact-checking i kakve su razlike između fact-checkinga i novinarstva;
 • Zašto postoje medijske manipulacije i kakve vrste manipulacija postoje;
 • Koje su metode i tehnike provjere činjenica;
 • Kako su mediji regulirani;
 • Kakve su posljedice dezinformacija na pojedinca i na društvo?

Drugu fazu programa predstavlja dvomjesečno stažiranje, gdje će kroz praktičan rad mladi imati priliku da primijene i unaprijede znanja i vještine stečene na treningu. Stažiranje će se odvijati online putem u vodećim fact-checking organizacijama u regiji. Tijekom stažiranja, mladi će raditi na istraživačkim projektima i zadacima, uz mentorsku podršku kolega/ica iz fact-checking redakcija, a njihovi radovi će biti objavljeni na portalima tih redakcija.

Tko se može prijaviti i kako?

Poziv je otvoren za mlade starosti od 18 do 30 godina, koji ispunjavaju barem jedan od sljedećih uvjeta:

 • Studiraju ili su završili fakultete novinarstva, komunikologije, drugih društveno-humanističkih znanosti
 • Završili su relevantne programe, tečajeve i obuke vezane za novinarstvo i medijsku pismenost.
 • Imaju radno i aktivističko iskustvo u području novinarstva, medijske pismenosti, fact-checkinga i slično.

Zainteresirani kandidati i kandidatkinje se za sudjelovanje na projektu mogu prijaviti slanjem aplikacijske forme na mail: damira@gong.hr, s naslovom: „Prijava_Obuka o monitoringu i analizi medijskih sadržaja“. Ako  imate dodatnih pitanja, možete ih uputiti na istu mail adresu. Aplikacijsku formu možete pronaći OVDJE.

Rok za slanje prijava je: 19. studeni 2021. godine do 23:59h.

Obuka i stažiranje se realiziraju u okviru regionalnog projekta „WeB Media Literacy“ koji provodimo u suradnji s Novosadskom novinarskom školom iz Srbije, UG Zašto ne iz BiH i Juventas iz Crne gore, a u okviru Erasmus+ programa. Cilj projekta je unapređenje medijske pismenosti u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kroz suradnju i razmjenu iskustva i znanja među mladima u ovim zemljama. Fokus projekta je na jačanju kapaciteta mladih radnika/ica i drugih relevantnih struktura u odnosu na medijsku pismenost i novinarstvo.

Više o predavačima:

Darko Brkan je direktor udruženja građana „Zašto ne“, organizacije koja je pionir promocije građanskog aktivizma, političke, medijske i društvene odgovornosti, kao i korištenja novih tehnologija i digitalnih medija u jačanju demokracije u BiH.

Završio je Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, odsjek za Računarstvo i informatiku, a trenutno je MBA kandidat na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i Zagrebu na Strateškom menadžmentu informacija, a bio je autor nekolicine publikacija iz raznih domena njegovog interesa. Bio je Marshal Memorial fellow, German Marshal fonda za godinu 2018/2019, Facebook International fellow na Personal Democracy Forum-u 2018. godine, Draper-Hills Summer fellow na Centru za demokraciju, razvoj i vladavinu prava (CCDRL) na Stanford univerzitetu, kao i Reagan-Fascell fellow u 2012. godini u Forumu za Međunarodne Demokratske Studije u Washingtonu, gdje je istraživao kako nove informacione tehnologije mogu pomoći u radu civilnog društva.

Emir Zulejhić je dio portala Raskrinkavanje.ba od njegovog osnivanja, od kada se bavi analizom medijskog sadržaja i gdje radi kao urednik i projektni koordinator.

Završio je jednogodišnji program „Akademija za mlade lidere u civilnom društvu“ fondacije SHL 2017, dobitnik je stipendije Digital Communications Network exchange and fellowship programa, koji je 2019. pohađao u SAD-u, a u generaciji 2020/2021. bio je polaznik Škole političkih studija Vijeća Europe u BiH. Trenutno je student dodiplomskog studija za međunarodne odnose i diplomaciju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, a radi i kao trener u odjelu omladinskog obrazovanja Fondacije SHL, te kao povremeni edukator, trener i konzultant mnogih organizacija civilnog društva. Također, do sada je bio autor i koautor nekoliko istraživanja, publikacija i priručnika.

Sufinancirano sredstvima programa Europske unije Erasmus+ / Co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union.

chevron-right