Prijavi se na Gongov Antikorupcijski modul

29. listopada 2021.
Prijavi se na Gongov Antikorupcijski modul 1
Kurs za Gong

Korupcija nije jednostavan fenomen. Razlikuje se prema svojem opsegu i posljedicama koje izaziva, a borbu protiv iste ne možemo svesti samo na individualnu odgovornost jer sustavno prožima sve sfere našeg društveno-političkog života. Perfidno ukorijenjena predstavlja veliki izazov otvorenom, demokratskom, prosperitetnom društvu. Što je čini otpornom, koje institucije i mehanizmi ju trebaju raskrinkati, je li politička volja glavni preduvjet za njezino iskorjenjivanje?„Korupcija“ je tema o kojoj sigurno svaka građanka i svaki građanin Republike Hrvatske imaju neki stav. 

Prijavi se na Gongov antikorupcijski modul i informiraj se o temama kao što su: klijentelizam, korupcija, kaznena odgovornost za korupciju, regulacija stranačkog financiranja, sitna korupcija, institucionalna korupcija, politička (ne)odgovornost, pravo na pristup informacijama, korupcija u medijima i mediji o korupciji, watchdog uloga civilnog društva i brojne druge.

 Očekivani ishodi antikorupcijskog modula su: razumjeti uzroke i posljedice korupcije kao svakodnevne prakse u životima pojedinaca, prepoznati odnos nacionalnih i europskih institucija u borbi protiv korupcije. Prepoznavanje prava na pristup informacijama kao alata dostupnog svim građankama i građanima u borbi protiv korupcije, kao i prepoznati dobre primjere istraživačkog novinarstva o korupciji. Naposljetku cilj je dobiti uvid i u to koja je uloga civilnog društva po pitanju antikorupcije. 

U realizaciji antikorupcijskog modula sudjeluju:

  • prof. dr. sc. Zdravko Petak, Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu 
  • izv. prof. dr. sc. Sunčana Roksandić, Katedra za kazneno pravo, Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu
  • izv. prof. dr. sc. Dario Čepo, Katedra za sociologiju, Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu
  • Đurđica Klancir, istraživačka novinarka
  • Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga
  • Josipa Dika, Gongova antikorupcijska i izborna stručnjakinja
  • Melisa Skender, Stručnjakinja za Gongove digitalne platforme i otvaranje podataka javnog sektora
  • Dražen Hoffmann, koordinator edukacijskih aktivnosti u Gongu
  • Lucija Dumančić Jovanović, Damira Brunac – Koordinatorice razvoja i provedbe Gongovih aktivnosti namijenjenih razvoju građanske pismenosti

Ukupno trajanje modula je 14 sati, a sve sudionice i sudionici dobivaju Gongovu potvrdu o sudjelovanju.

Predviđen termin održavanja edukacije je petak, 12. i subota,  13. studeni 2021. u Zagrebu.

Klikom na link ovdje prijavite se za sudjelovanje (do 3. studenog 2021.).

 Uz poštivanja epidemioloških mjera na snazi, u edukaciju će biti uključeno 15 osoba. Sudjelovanje je za sve sudionike_ice besplatno, a mjesta za sudjelovanje popunjavaju se redoslijedom zaprimljenih prijava.

Program Gongove edukacije za građansku pismenost razvijen je 2012. godine uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz Centre znanja za društveni razvoj i od tada se kontinuirano provodi. Program se svake godine revidira i aktualizira, pa je ove godine osmišljen i ovoj novi, antikorupcijski modul. Kreiranje programa i njegova provedba u 2021. godini omogućeni su uz financijsku potporu Europske unije – Europa za građane. 

Prijavi se na Gongov Antikorupcijski modul 2
Prijavi se na Gongov Antikorupcijski modul 3
Prijavi se na Gongov Antikorupcijski modul 4
chevron-right