Gong i Faktograf nastavljaju suradnju kao dvije samostalne organizacije

22. listopada 2021.
Gong i Faktograf nastavljaju suradnju kao dvije samostalne organizacije 1

Gong i Faktograf nastavljaju raditi na postizanju demokratičnijeg i pravednijeg društva zalažući se za medijsku neovisnost i razvoju kritičke javnosti, ali od sada kao dvije organizacije. Zahvaljujući uvjetima u kojima je rastao i napredovao, a unatoč pandemijskim i svim drugim izazovima, redakcija portala Faktograf dovoljno je osnažena da u novu fazu svojeg razvoja ulazi kao samostalna neprofitna organizacija “Faktograf - udruga za informiranu javnost”, koja će od Gonga preuzeti nakladništvo nad portalom Faktograf.hr.

Udruga Gong još je 2015. godine prepoznala važnost ulaganja i poticanja kreiranja samostalnog, neovisnog i neprofitnog medija koji je specijaliziran za provjeru točnosti informacija iznesenih u javnom prostoru. Faktograf je pokrenut 2015. godine kao zajednički suizdavački projekt Hrvatskog novinarskog društva i Gonga. 

U tom trenutku razvoj takvih specijaliziranih medija bio na samom početku diljem svijeta, što je Faktografu omogućilo da se već 2017. godine priključi najvećoj globalnoj mreži fact-checkera: International Fact-Checking Network. Od 2018. godine Gong postaje samostalni izdavač Faktografa.

Prvih pet rođendana Faktograf je proslavio u okrilju udruge Gong tijekom kojih je uporno i polagano proširivao svoj novinarski tim.

Uz podršku Gonga Faktograf je u proteklim godinama u mnogočemu bio prvi - izbore smo obilježavali prateći debate i uživo provjeravajući točnost iznesenih tvrdnji, 2019. godine Faktograf je postao prvi regionalni partner Facebooka za suzbijanje misinformacija na toj društvenoj mreži, tijekom 2020. Faktograf je su-osnovao SEECheck, mrežu regionalnih fact-checking portala usmjerenu na suzbijanje dezinformacija u regiji.

U godinama koje su pred nama, redakcija Faktografa nastavit će, zahvaljujući podršci Gonga u ovom procesu, nastaviti djelovati samostalno. Istovremeno, Gong se planira i dalje baviti razvojem medijske pismenosti, jačanjem kritičke demokratske javnosti te adresiranjem prijetnji za demokraciju i ljudska prava koje proistječu iz dezinformacijskih kampanja. 

Udruga za informiranu javnost - Faktograf te udruga Gong nastavit će u budućnosti surađivati, od sada kao ravnopravni partneri.

chevron-right