Kako podaci pomažu nadzirati centre moći?

13. listopada 2021.
Kako podaci pomažu nadzirati centre moći? 1

Što je podatkovno novinarstvo i kako se podacima koriste istraživačke novinarke iz prve ruke mogle su čuti studentice i studenti predmeta Mediji, demokracija i participacija Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, na seminaru društveno korisnog učenja (DKU) koje Gong u suradnji s Fakultetom omogućuje u okviru projekta Parlametar i suradnje s neformalnom skupinom građanskih hakera_ica Code for Croatia.

Na predavanju su o svojem radu na portalu Oštro i Pandora Papersima govorile istraživačka novinarka Mašenjka Bačić,  i glavna urednica portala Anuška Delić koja je 2018. u Sloveniji pokrenula Centar za istraživačko novinarstvo u jadranskoj regiji Oštro, koji je ove godine osnovao i sestrinski centar u Hrvatskoj. Pandora Papers dokumenti su na kojima radi Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) s kojima Oštro surađuje. Anuška Delić tako je govorila o 'čišćenju' podataka i pripremi za analizu, a spomenula je i alate koje za taj posao koristi. Mašenjka Bačić nakon toga je objasnila na konkretnom primjeru priče o vilama na Šipanu kako su dokumenti iz Panama Papersa poslužili kao trag o sumnjivim poslovima vezanima za ulaganje tvrtke Mikado u vilu Katino. Obje su istaknule važnost zakonske regulacije prava na pristup informacijama kao važnog mehanizma za ovakve, istraživačke priče koje se temelje na podatkovnom novinarstvu.

Centar istraživačkog novinarstva Oštro u Sloveniji priređuje i radionice podatkovnog novinarstva, prije svega za buduće članove svoje međunarodne redakcije. Hrvatski portal Oštro osnovan je s ciljem da podaci Pandora Papers dođu do javnosti neovisno o interesu komercijalnih medija, a radionice su planirane nakon ove istraživačke akcije koja otvara još niz istraživačkih priča na kojima tim trenutno radi. Činjenica je da Pandora Papers, u odnosu na sve druge dokumente koji su do sada otkriveni, sadrže najveći broj podataka o Hrvatskoj, kako je više puta tijekom predavanja istaknula Anuška Delić.

Kako podaci pomažu nadzirati centre moći? 2

„Novinarstvo nikada, ili već dugo, nije bilo toliko potrebno kao što je danas, usred poplave lažnih informacija i istodobnog kršenja demokratskih načela. Tko će nadgledati centre moći ako svi mediji postanu krvožedni prosjaci za klikove, a svi novinari umorni radnici na pokretnoj traci dnevnih vijesti? Tko će voditi brigu o transparentnosti javne potrošnje, tko će vladine dužnosnike držati na oku, tko će pratiti različite vrste kriminalnih radnji koje se odvijaju preko granica nacionalnih država?“, stoji na portalu Oštro gdje navode da nisu čarobno rješenje, ali su svakako inicijativa koja ne pristaje na ove zadatosti. Točnije, i pored njih, postoje alati koji novinarima pomažu da pronađu podatke koji će im pomoći da brzo provjere činjenice.

Gongovi digitalni alati, poput ImamoPravoZnati.org, Parlametar.hr i MozaikVeza.hr razvijeni su i održavani upravo u tu svrhu.

Kako podaci pomažu nadzirati centre moći? 3
chevron-right