CROSOL traži od Vlade da prihvati izbjeglice iz Afganistana

16. kolovoza 2021.
CROSOL traži od Vlade da prihvati izbjeglice iz Afganistana 1
Foto: EPA/STRINGER

Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske (CROSOL) u otvorenom pismu od hrvatske Vlade zatražila je da izbjeglicama iz Afganistana hitno pruži utočište te da im osigura potporu u evakuaciji iz te zemlje. 

Poštovani,

U jeku borbi koje se upravo odvijaju na teritoriju Afganistana, pozivamo Vladu Republike Hrvatske da iskaže solidarnost sa izbjeglicama iz te zemlje i hitno im ponudi azil te osigura podršku u evakuaciji i osiguranju sigurnih i legalnih puteva prema sigurnosti.

Kao što znamo, od 2003. do 2020. godine u misiji u Afganistanu sudjelovalo je preko 5500 hrvatskih vojnika. Na svečanom dočeku 12. hrvatskog kontingenta obilježen je završetak hrvatske misije u Afganistanu, a ministar obrane Mario Banožić je izjavio: „Kad se bude analizirao doprinos očuvanju i izgradnji mira u Afganistanu, uvjeren sam kako će biti zapisano da je Hrvatska vojska dala nemjerljiv doprinos.“

Na žalost, mir u Afganistanu nije potrajao i kako bi se barem djelomično ublažila ljudska i humanitarna katastrofa kojoj upravo svjedočimo, pozivamo Vladu RH i sve relevantne institucije da hitno pruže pomoć izbjeglicama iz Afganistana u vidu utočišta i međunarodne zaštite.

Pozdravljamo inicijativu kanadske vlade koja je pozitivno reagirala i ponudila azil za 20000 izbjeglica, ali upozoravamo da to nije ni izbliza dovoljno, te da se i Hrvatska mora uključiti kako bi dala svoj doprinos u zbrinjavanju ljudi i ublažavanju ove humanitarne katastrofe.

Od Premijera, svih članova Vlade i svih saborskih zastupnika tražimo i očekujemo da se u skladu sa svojim ovlastima, ali i sa svojom savješću, angažiraju na tome da se pod hitno reagira i donese odluka o doprinosu RH u zbrinjavanju izbjeglica iz Afganistana u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na ranjive skupine kao što su žene, aktivisti za ljudska prava, LGBT osobe, kao i svi ostali koji su zbog svojeg djelovanja ili identiteta na bilo koji način životno ugroženi. Očito je da se Afganistan više nikako ne može smatrati sigurnom zemljom, te je potrebno zaustaviti sve deportacije iz Europske unije prema Afganistanu, te sukladno tome tražimo da se Hrvatska kroz svoje predstavnike u EU založi za hitnu promjenu ove prakse.

Također, od MVEP-a očekujemo da poduzme sve moguće korake kako bi se osigurala pravovremena pomoć i zaštita hrvatskih državljana u Afganistanu, te osigurrao njihov siguran povratak.

Za CROSOL – Platformu za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske
Branka Juran, Koordinatorica


Članice CROSOL Platforme su: ADRA – Hrvatska, Adventistička agencija za pomoć i razvoj; Autonomna ženska kuća Zagreb; Centar M.A.R.E.: Model aktivne rehabilitacije i edukacije; Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek; Centar za mirovne studije; Centar za ženske studije; CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje; DEŠA – Dubrovnik, Regionalni centar za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva; Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću; DOMINE – organizacija za promicanje ženskih prava; Udruga Domino; Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj; Forum za slobodu odgoja; Gong; International Medical Corps Hrvatska, Inicijativa mladih za ljudska prava; Kuća ljudskih prava Zagreb; MIRamiDA Centar – regionalne razmjene mirovnih iskustava; Mreža mladih Hrvatske; ODRAZ – Održivi razvoj zajednice; Omladinska udruga Podum; Savez udruga Klubtura; Srpski demokratski forum; Terra Hub; Udruga OBRIS – Obrana i sigurnost; Udruga “Mi” – Split; Udruga „Zemljani – Are You Syrious?“; Volonterski centar Zagreb; Zelena akcija; Živi atelje Dajht Kralj.

chevron-right