Gongov godišnji izvještaj 2020.

27. lipnja 2021.
Gongov godišnji izvještaj 2020. 1

U Godišnjem izvještaju pronađite što smo sve radile i napravile u 2020. godini.

Godinu 2020. obilježila je globalna zdravstvena, socijalna i ekonomska kriza. Istovremeno, pandemija je stavila na kušnju sve dosegnute demokratske standarde te smo svjedočile mnogim dvostrukim kriterijima u ograničavanju kretanja, zabrani javnih okupljanja te obveznim izolacijama i samoizolacijama. Dok su države širom svijeta usvajale hitne mjere za rješavanje krize, Gong je naglašavao kako je presudno u datim okolnostima podržavati vladavinu prava, štititi i poštivati međunarodne standarde i osnovna načela zakonitosti te pravo na pristup pravdi i informacijama, ali i osigurati poštivanje ljudskih prava i građansku participaciju. Razna ograničenja građanskih prava i sloboda zahtijevaju odlučne mjere kako bismo sačuvali demokratske institucije i procese. Krize ne smiju biti izlika za obustavu građanskih prava, već prilika za građanski odgoj u praksi.

Od samog početka uvođenja epidemioloških mjera, sustavno i glasno upozoravale smo na društveno-političke posljedice epidemioloških mjera kao što su marginalizacija rada Sabora i  suspenzija do tada redovnih demokratskih procedura, te transparentnost donošenja odluka i izglasavanja zakona.

U godini pandemije, središnju Hrvatsku i Zagreb pogodila su i dva razorna potresa. Uslijed prvoga, u ožujku 2020. godine stradao je i Gongov ured (u samom srcu Zagreba, na Trgu bana Josipa Jelačića), koji je posljednjih 20 godina služio kao dio infrastrukture progresivne civilne scene iz kojeg su kretale brojne društvene akcije i inicijative. Potresom oštećen ured ostavio nas je neko vrijeme bez prostora za rad, kao i u nepovoljnoj situaciji potrage za novim prostorom u doba restriktivnih epidemioloških mjera.

Osim prilagodbe na pandemijske mjere i potresom uništen ured, uspješno smo se prilagodile novim radnim uvjetima i izazovima. Unatoč radu od doma, samoizolacijama, seljenjima ureda, Gong je u prilagođenom formatu održavao i konferencije za novinare, organizirao javne događaje poput konferencija, okruglih stolova i edukacija. Pridržavajući se epidemioloških mjera, samo u 2020. godini Gong je educirao više od 150 nastavnika i nastavnica iz područja medijske, političke, digitalne i EU pismenosti. 

Gong je u 2020. godini zadržao i unaprijedio svoju ulogu građanskog megafona čiji je zadatak ometanje korupcije, pojačavanje glasa građana i građanki, inzistiranje na poštivanju principa dobre vladavine i jačanje otpornosti i održivosti civilnog društva. Snažnije i vidljivije Gong je radio na očuvanju liberalne demokracije u Hrvatskoj te u izrazito teškim okolnostima nastavio funkcionirati kao demokratski watchdog i interdisciplinarni istraživački laboratorij. 

Nastavile smo realizirati svoje strateške ciljeve i pridonijele povećanju legitimnosti izbora i izbornog procesa. Naime, Gong je bio jedan od najzaslužnijih aktera zašto su osobe oboljele od COVID-a 19 mogle glasati na parlamentarnim izborima u srpnju 2020. Zagovarale smo povećanje političke odgovornosti, smanjenje političke korupcije, veću transparentnost političkih procesa i aktera kroz ometanje, prokazivanje, nametanje tema i proizvodnju otpora protiv političke korupcije. Uslijed toga smo istražile i objavile analizu 'Institucionalni izvori ukorijenjenosti korupcije u Hrvatskoj: uvid stručnjakinja', te prijavile dužnosnike za različite povrede sukoba interesa i djelovanja protiv javnog interesa nadležnim tijelima. Gong je unaprijedio razumijevanje i poštovanje slobode medija i izražavanja od strane građana i građanki te važnosti provjere informacija. Nakon što je Gong prijavio predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i potpredsjednicu Komisije Dubravku Šuicu Europskoj komisiji i europskoj pravobraniteljici zbog kršenja Kodeksa ponašanja članova Europske komisije sudjelovanjem u spotu HDZ-a u vrijeme predizborne kampanje, Europska komisija je odlučila izraditi smjernice za sudjelovanje svojih članova i članica u nacionalnim izbornim kampanjama.

Edukativnim i informativnim aktivnostima nastavile smo podizati razinu građanskih kompetencija građana i građanki, a stručnim usavršavanjima nastavnica_ka i učiteljica osiguravali da takva znanja i vještine budu transferirana učenicima i učenicama osnovnih i srednjih škola. I 2020. godinu obilježilo je zagovaračko djelovanje za sustavnije uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole, a sve u suradnji sa stručnjacima i stručnjakinjama te drugim relevantnim akterima_icama na polju građanskog odgoja i obrazovanja.

chevron-right