Novi model upravljanja znači javne natječaje

16. lipnja 2021.
Novi model upravljanja znači javne natječaje 1
foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Ako zaista želi promijeniti model upravljanja Zagrebom i nakon dvadeset godina vladavine Milana Bandića prekinuti s praksom netransparentnog zapošljavanja, Gong smatra kako se novi gradonačelnik Tomislav Tomašević trebao držati obećanja i standarda najavljenih u izbornom programu. Iako je nesporno da su Grad i Holding u golemim dugovima i da je nužno djelovati što hitrije, imenovanja bez natječaja nisu put koji su građani i građanke na izborima odabrali želeći promjenu u upravljanju gradom Zagrebom.

Transparentnije kadroviranje ne događa se imenovanjima preko noći, već jasno propisanim natječajima koji u svom kriterijima vrednuju prije svega stručnost, a ne stranačku podobnost. Nije dobra poruka za političku kulturu i borbu protiv korupcije nastavljati lošu praksu netransparentnih imenovanja pozivajući se na politički pragmatizam.

Novi model upravljanja Gradom Zagrebom, kakav je najavljivala platforma Možemo! u svom izbornom programu, izrijekom je navodio odabir članova i članica uprave Holdinga (i ostalih gradskih poduzeća) kroz javne natječaje i to uz obaveznu objavu programa. To je za sada izostalo, a natječajima će se Uprava i Nadzorni odbor samo dopunjavati.

Gong godinama zagovara obavezne javne natječaje prilikom izbora čelnika u javnim i gradskim poduzećima, uz pridržavanje načela stručnosti. Riječ je o našim uobičajenim komentarima na Vladine antikorupcijske programe, koje vladajući redovno zaobilaze. Preporuka proizašlih iz Gongovog istraživanja o zarobljenosti države na lokalnom nivou “Naša zarobljena mista” upravo je inzistiranje na imenovanjima temeljem natječaja, a ne dekretom. Smatra da postoji veliki korupcijski rizik tamo gdje javna poduzeća raspolažu s velikim budžetima i imaju veliki broj zaposlenih.

Prvi potez novog gradonačelnika Tomislava Tomaševića – imenovanje stručnjaka u upravu i Nadzorni odbor Zagrebačkog Holdinga, ali mimo javnih natječaja – ne samo da je suprotan izbornim obećanjima, nego je i suprotan onome što traži Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Taj zakon propisuje da se uprava trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave trebaju birati na prijedlog predstavničkih tijela.

S obzirom na izborni rezultat i najave da će se raskrstiti s praksama prethodnika, smatramo da je novi gradonačelnik trebao voditi dobrim primjerima, ali i vlastitim predizbornim obećanjima. Za transparentno provođenje javnih natječaja uvijek treba naći vremena.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Novi model upravljanja znači javne natječaje 2
Novi model upravljanja znači javne natječaje 3
Novi model upravljanja znači javne natječaje 4
chevron-right