Gongov prigovor na Google i FB proslijeđen u Belgiju

02. lipnja 2021.

Prigovor Gonga na postupanje Facebooka i Googlea s osobnim podacima korisnika njihovih servisa nacionalno je tijelo, Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP), uputila na daljnje postupanje belgijskom nadzornom tijelu. Tako stoji u odgovoru AZOP-a gdje se navodi i kako je postupanje po ovom predmetu upravo u tijeku.

Od AZOP-a smo tražili zaštitu građana od trgovine njihovim osobnim podacima u svrhu ciljanog oglašavanja, a na temelju analize Johnnyja Ryana, višeg savjetnika organizacije Irish Council for Civil Liberties. Ryanovo izvješće dokazalo je, naime, kako Google i Facebook ne mogu jamčiti na koji će način ‘treća strana’ kojoj su prodani podaci, koristiti te podatke. Prema tome, kad daju privolu za naknadno dijeljenje svojih podataka, korisnici više nemaju nikakvo pravo glasa, znanje ili kontrolu nad time kako će i za što njihovi podaci biti korišteni. 

Naime, Googleovi i Facebookovi sustavi nadmetanja u realnom vremenu (real time bidding) šalju podatke o našem ponašanju na internetu, navikama, sklonostima, zdravstvenom stanju i lokacijama tisućama drugih kompanija. Građani i građanke su poput otvorene knjige za brokere podacima, koji zapravo grade i prodaju intimne dosjee o svakom od nas. 

Gong se ovim prigovorom pridružio organizacijama civilnog društva iz 21 europske države, koje su u prosincu 2020. godine slale prigovore svojim nacionalnim institucijama za zaštitu osobnih podataka.  Većina njih, proslijedila je te prigovore belgijskom, a neke su i irskom regulatoru.

Podsjećamo da je belgijski Data Protection Authority (APD-GBA), nadležan za pitanja zaštite osobnih podataka na razini cijele EU, još u listopadu prošle godine zaključio kako sustav privole koji koristi Google i gotovo sve druge online platforme i aplikacije, nije usklađen s Uredbom o zaštiti osobnih podataka (GDPR).  

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Gongov prigovor na Google i FB proslijeđen u Belgiju 1

 

chevron-right