Miran drugi krug uz kršenja izborne šutnje

30. svibnja 2021.

Osim kršenja izborne šutnje, upita o glasanju birača koji zbog zdravstvenih problema nisu mogli pristupiti biračkim mjestima, drugi krug lokalnih izbora prošao je mirno.

Brojne pritužbe odnosile su se na kršenje izborne šutnje, najčešće putem društvenih mreža i pojedinih portala. Isto tako, građani Zagreba prijavili su distribuiranje letaka jednog kandidata kao oblik kršenja izborne šutnje. Iz Vukovara, Petrinje i Trilja primili smo dojave građanki o SMS i WhatsApp porukama i telefonskim pozivima da se glasa za određene kandidate.

Neujednačena pravila o izbornoj šutnji za različite vrste izbora, doprinose zbunjenosti i nerazumijevanju od strane birača, ali i medija koji izvještavaju o izborima. Obaveza šutnje na lokalnim izborima odnosi se i na fizičke osobe i njihove profile na društvenim mrežama, što, smatramo nije dovoljno poznato.

Građanke su nam se javljale s upitima oko procedura glasanja za osobe koje ne mogu doći na biračka mjesta zbog bolesti. Smatramo da Državno izborno povjerenstvo (DIP), kao i gradska i općinska povjerenstva, trebaju bolje informirati i educirati birače oko mogućnosti dolaska biračkih odbora kod kuće, za bolesne i teško pokretne osobe, kao i one u samoizolaciji.

Tehničke upute za provođenje izbora koje za svake izbore objavljuje DIP i kojima se služe izborna povjerenstva i birački odbori, često nisu objavljeni u strojno pretraživim formatima, već kao skenirani dokumenti što otežava nalaženje informacija u njima.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Miran drugi krug uz kršenja izborne šutnje 1

chevron-right