Građani i građanke prijavljuju kršenje izborne šutnje

30. svibnja 2021.
Građani i građanke prijavljuju kršenje izborne šutnje 1
Foto HINA/ Zvonko KUCELIN

Osim kršenja izborne šutnje, upita o biračkim mjestima i biračkim listićima, izborno jutro prošlo je relativno mirno.

Brojne pritužbe odnosile su se na kršenje izborene šutnje, najčešće putem društvenih mreža i pojedinih portala. Isto tako, nekoliko građana i građanki iz različitih zagrebačkih kvartova prijavili su distribuiranje letaka određenog kandidata kao oblik kršenja izborne šutnje.

S obzirom na upite koje dobivamo o broju biračkih listića će građani_ke dobiti na biračkim mjestima, naglašavamo  kako u drugom krugu lokalnih izbora birači i biračice od biračkog odbora mogu dobiti jedan ili dva listića - za gradonačelnika_icu i/ili župana_icu. Ako su gradonačelnici_e ili župani_ce izabrani u prvom krugu, tada glasate za kandidate ili kandidatkinje za funkciju koja još nije izabrana. U Gradu Zagrebu građani i građanke mogu dobiti samo jedan listić, zbog specifične situacije da je Zagreb ujedno županija, pa nema izbora za posebnu funkciju župana.

Građani i građanke nerijetko nas kontaktiraju s upitima kako glasati od kuće ukoliko su u izolaciji ili samoizolaciji ili pak bolesni. Naglašavamo kako do podne mogu kontaktirati birački odbor i zatražiti glasanje od kuće.

Apeliramo da građani i građanke prije izlaska na biralište potraže u Registru birača adresu svog biračkog mjesta.

Gong tijekom cijelog dana pruža informativnu podršku biračicama i zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih. Gong se može kontaktirati putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila.

Detaljnije informacije dostupne su na www.gong.hr.

Na kraju, podsjećamo da je za organizaciju i provođenje izbora odgovorno Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona 01-4569-712 i 01-4569-713 te e-maila dip@izbori.hr.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Građani i građanke prijavljuju kršenje izborne šutnje 2
Građani i građanke prijavljuju kršenje izborne šutnje 3
Građani i građanke prijavljuju kršenje izborne šutnje 4
chevron-right