Birački odbori moraju ponuditi građankama sve izborne listiće

16. svibnja 2021.
Birački odbori moraju ponuditi građankama sve izborne listiće 1

Osim kršenja izborne šutnje, pritužbi na biračke odbore, upita o biračkim mjestima i mogućnostima glasanja ukoliko su biračice u samoizolaciji ili bolesne, izborno jutro prošlo je relativno mirno, ali uz mnoštvo pritužbi građana i građanki.

U prvim satima od otvaranja biračkih mjesta Gong je zaprimio više od desetak pritužbi na biračke odbore da pitaju građane i građanke žele li glasati samo za gradonačelnika_ca ili i za preostale liste. Gong je o tome obavijestio gradska izborna povjerenstva, a oni su nas povratno informirali kako se ne radi o uputi ili namjernom obeshrabrivanju birača i biračica. Navode da su upoznati sa slučajevima te su poslali upozorenje svim biračkim odborima da nude sve listiće svim biračima i biračicama.

Sukladno pritužbama koje smo zaprimile, zatražite smo od DIP-a da istraži poruke koje se šire SMS-ovima i društvenim mrežama, a njihov sadržaj je dogovaranje prijevoza birača_ica iz Bosne i Hercegovine u Makarsku. U poruci se spominje osiguran prijevoz i ručka za sve simpatizere određene stranke. Podsjećamo, osobe koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj imaju pravo glasa. Zatražile smo od DIP-a provjeru autentičnosti izvora i odgovor na pitane je li osiguranje ručka utjecaj na birače_ice i je li sporno da se prijevoz nudi samo određene simpatizerima stranke, što podrazumijeva da nije dostupno svima koji bi željeli glasati. Također, upitale smo radi li se ovdje o neprijavljenim donacijama.

Građani i građanke vrlo često nas kontaktiraju s upitima kako da glasaju od kuće ukoliko su u izolaciji ili samoizolaciji ili pak bolesni. Naglašavamo kako do podne mogu kontaktirati birački odbor i zatražiti glasanje od kuće.

Zaprimile smo i nekoliko pritužbe da su izmještena pojedina biračka mjesta. Apeliramo da građani prije izlaska na biralište potraže u Registru birača adresu svog biračkog mjesta.

Ostale prijave se uglavnom svode na kršenje izborne šutnje, prije svega na društvenim mrežama. Gong je zaprimio i pritužbu jedne stranke koja se požalila da netko u njihovo ime šalje lažne poruke građanima i građankama. Slučaj je prijavljen DIP-u.

Gong tijekom cijelog dana pruža informativnu podršku biračicama i zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih. Gong se može kontaktirati putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila. Detaljnije informacije dostupne su na www.gong.hr.

Na kraju, podsjećamo da je za organizaciju i provođenje izbora odgovorno Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona 01-4569-712 i 01-4569-713 te e-maila dip@izbori.hr.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Birački odbori moraju ponuditi građankama sve izborne listiće 2
Birački odbori moraju ponuditi građankama sve izborne listiće 3
Birački odbori moraju ponuditi građankama sve izborne listiće 4
chevron-right