Tvoj glas je tvoja supermoć! Izađi na izbore!

06. svibnja 2021.

Jeste li znali da postoji supermoć koja može spasiti ljude, zaustaviti lopove i učiniti naše društvo sigurnim i zdravim? Znate li da tu supermoć imaju svi građani i sve građanke? Znaš li da možeš promijeniti svoj kvart, selo ili grad? Što radiš 16. svibnja?

Tvoj glas je tvoja supermoć, poruka je kojom Gong želi motivirati građane i građanke da izađu na nadolazeće lokalne izbore 16. svibnja i ostvare svoje biračko pravo.

Gong je pokrenuo informativno-edukativnu kampanju na društvenim mrežama kako bi utjecao na podizanje javne svijesti o važnosti izbora te građanske participacije na izborima.

Niska izlaznost, poput one prošlogodišnje na parlamentarnim izborima, dovodi do erozije demokracije. Za opstojnost demokracije, političkog uređenja u kojem 'vlada narod', iznimno je važna demokratska politička kultura koja se svakako manifestira i u izlasku na izbore te izboru osoba koje će ih predstavljati i u njihovo ime donositi odluke u idućem mandatnom razdoblju.

Serijom video spotova, infografika, vizuala i objava na društvenim mrežama i web stranici nastojimo građane i građanke informirati o njihovim pravima i mogućnostima, upozoriti ih na kršenja izbornih pravila, ukazati na nepravilnosti, kao i potaknuti njihov angažman. Pozivamo sve građane_ke da se odupru apatiji, pri tom se nadajući da će  poruka doprijeti i do mladih glasača i glasačica koji pokazuju manji interes za politiku od starijih generacija.

Osim kampanje, Gong svakodnevno odgovara na desetke upita građana i građanki o različitim aspektima izbora i do sada smo pomogle preko stotinu građana_ki. Isto tako, prijavljujemo nadležnim tijelima nepravilnosti u izbornoj utakmici, vrlo često u suradnji upravo s građankama. Objavile smo i kratki vodič o lokalnim izborima 2021. kako bi na jednom mjestu pronašli odgovore na najčešća pitanja o izbornom procesu.

Gong poziva sve građane i građanke da koriste svoje supermoći te aktivno sudjeluju u demokraciji. Podsjećamo, na ovim izborima birači i biračice mogu glasati samo u svom prebivalištu.

Više informacija o Gongovoj kampanji pronađite na našem Facebook pageu, Twitter, Instagramu, YouTubeu.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.


Tvoj glas je tvoja supermoć! Izađi na izbore! 1Tvoj glas je tvoja supermoć! Izađi na izbore! 2

chevron-right