Predstavljanje rezultata političke pismenosti mladih

30. travnja 2021.

Predstavljanje rezultata istraživanja "Politička pismenost učenika i učenica završnih razreda srednjih škola" održat u ponedjeljak, 3. svibnja 2021. godine, u 10 sati na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu (Lepušićeva 6).

Konferenciju za medije otvorit će istraživači dr. sc. Nikola Baketa i dr. sc. Jelena Matić Bojić (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu) predstavljanjem ključnih rezultata istraživanja, nakon čega slijedi stručna rasprava u kojoj će sudjelovati, uz istraživače i istraživačice, prof. dr. sc. Berto Šalaj (Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu), dr. sc. Ana Ljubojević (Centar za studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Grazu) i Dražen Hoffmann, voditelj programa Politička pismenost u Gongu.

Istraživanje je provedeno u 67 završnih razreda iz 59 srednjih škola diljem Hrvatske tijekom ožujka 2021. godine. Uzorak od 1.122 učenika_ce nacionalno je reprezentativan s obzirom na regionalne zastupljenosti i vrstu srednjoškolskog programa (gimnazijski, četverogodišnji i petogodišnji strukovni te trogodišnji strukovni). Cilj istraživanja je bio dobiti uvid u razine i strukturu političke pismenosti učenika i učenica. Istraživanjem se nastojalo ispitati: politička znanja, sklonost predrasudama i stereotipima, vrijednosne stavove i afinitete, razinu medijske pismenosti, građanske kulture i navika mladih.

Nalazi istraživanja predstavljaju nastavak sustavnog ispitivanja stavova i mišljenja mladih i naslanjaju se na istraživanja iz 2009./2010. i 2014./2015. Treći krug istraživanja, u suradnji s GOOD inicijativom, provodili su Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Gong, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Centar za studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Grazu i Filozofski fakultet u Rijeci.

Rezultati prethodnog istraživanja pokazali su da gotovo 75% tada ispitanih nije smatralo da je NDH bila fašistička tvorevina, dok se polovica u potpunosti slagala s tvrdnjom da je homoseksualnost vrsta poremećaja ili bolesti. Manje od trećine maturanata i maturantica nije znalo tko je bio premijer, no znalo je što je trodioba vlasti, a što Ustav.

Postoji li razlika u znanju, ponašanju i navikama između gimnazijalki i učenika trogodišnjih strukovnih programa, tko bilježi ozbiljan deficit političkog znanja i informiranosti, a na kojim područjima se napredovalo od prethodnog ispitivanja, saznajte u ponedjeljak od 10 sati.

Predstavljanje će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera, no ako niste u mogućnosti fizički pratiti događaj, on će biti u cijelosti video streaman na Facebook stranicama GOOD inicijative i Gonga, kao i na našim YouTube kanalima.  

Gong sufinacnira provedbu istraživanja sredstvima Mreže zaklada Otvoreno društvo, u sklopu projekta Time4GOOD Education 2.0.

chevron-right