Medijska pismenost za mlade

31. ožujka 2021.

Konzumiranje medijskih sadržaja nezaobilazan je dio naših života, no medijski prostor nerijetko je zagađen lažnim vijestima, govorom mržnje i cenzurom. Svi ovi problemi ne zaobilaze ni regiju zapadnog Balkana.

Cilj projekta WeB Media Literacy je unapređenje medijske pismenosti kroz suradnju te razmjenu iskustva i znanja među mladima iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Fokus projekta je na jačanju kapaciteta mladih novinara i novinarki i youth-workera_ica koji se bave temama iz područja medijske pismenosti.

WeB Media Literacy pruža prostor mladim ljudima da budu aktivni građani_ke i glasni zagovornici_ce profesionalizacije medija te velikog značaja kritičkog razmišljanja. Mladima se pruža prilika da podignu glas protiv populizma, lažnih vijesti, političke propagande i ksenofobičnih poruka kojima smo izloženi u medijima, a naročito na digitalnim platformama. Na ovaj način mladi uzimaju aktivnu ulogu u demokratizaciji društva i promociji europskih vrijednosti.

Projekt će ojačati kapacitete:

- trenera i trenerica koji na temu medijske pismenosti rade s mladima  (kroz trening za trenere)

- studenata_ica novinarstva (kroz trening za debunking lažnih vijesti)

- mladih novinara_ki (kroz trening o praktičnim i modernim novinarskim vještinama)

- nastavnog osoblja (osiguravajući im nastavne materijale i druge informativne resurse)

Sastavni dio „WeB Media Literacy“ projekta je i inovativna kampanja podizanja svijesti o medijskim temama, prvenstveno usmjerena ka mladima, ali i široj publici u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj. Kampanja će biti osmišljena u suradnji s mladima kao glavnim kreatorima i kreatoricama iste, a realizirana putem društvenih kanala bliskim mlađim dobnim skupinama.

Projekt okuplja organizacije civilnog društva, donosioce odluka i mlade iz regije i tako doprinosi procesu regionalnog pomirenja i suradnje, ističući zajedničku europsku budućnost ovih zemalja, baziranu na slobodi govora, solidarnosti, različitosti i ljudskim pravima.

„WeB Media Literacy“ provode nevladine organizacije Juventas iz Crne Gore, Zašto Ne iz BiH, Novosadska novinarska škola iz Srbije te Gong iz Hrvatske, uz podršku programa Erasmus+ Europske unije.

#WeBML #MediaLiteracy

Epoka University | News | Epoka University engages in Erasmus+ Projects

chevron-right