Prijavite se na Gongove edukacije u 2021. godini!

19. ožujka 2021.
Prijavite se na Gongove edukacije u 2021. godini! 1
Ilustracija: Kurs

Desetu godinu zaredom Gong nastavlja provoditi neformalni program stručnog usavršavanja nastavnika/ica i učitelja/ica pod nazivom Edukacija za građansku pismenost. Edukacija je usmjerena na razvoj kompetencija nastavnika i nastavnica te učitelja i učiteljica za građansko obrazovanje mladih.

Program je koncipiran tako da uz poučavanje o osnovnim političkim pojmovima i procesima, osvještava da su i masovni mediji važan akter suvremenih političkih procesa te da obučenost za njihovo kritičko razumijevanje zahtijeva pripremu i edukaciju, kao i da je poznavanje institucija i procesa europskih integracija sastavni dio potrebnih građanskih znanja. S obzirom na složenost i kompleksnost suvremenih političkih procesa program je podijeljen u tzv. module: političku pismenost, medijsku pismenost i EU pismenost.

Očekivani ishod edukativnog programa je pripremljenost nastavnika za poučavanje učenika aktivnom građanstvu, razumijevanju društvenih i političkih procesa, europskog političkog i društvenog konteksta te ulozi medija.

U nastavku nudimo pregled najvažnijih tema koje se obrađuju u sklopu svakoga od modula edukativnog programa.

EDUKACIJA ZA POLITIČKU PISMENOST (dvodnevni modul)

-        Razumijevanje pojmova politike i javnih politika

-        Suvremeno razumijevanje demokracije

-        Kriza suvremene demokracije

-        Aktivno građanstvo – oblici građanskog sudjelovanja, participacija mladih

-        Politička kultura, politička socijalizacija i političko obrazovanje

-        Demokracija u školi

EDUKACIJA ZA MEDIJSKU PISMENOST (dvodnevni modul)

-        Uvod u medijsku pismenost

-        Medijske navike

-        Mediji u demokratskim društvima 

-        Medijski sustav

-        Dezinformacije i kritičko čitanje

-        Stereotipi u medijima

-        Mediji i oglašavanje

-        Neprihvatljiv govor u medijima

EDUKACIJA ZA EU PISMENOST (jednodnevni modul) – osnovni modul

-        Kratka povijest EU

-        Uvod u institucije EU

-        Kako poučavati o Europskoj uniji u školi?

-        Tko i kako donosi odluke za europske građane? Što građani mogu?

EDUKACIJA ZA EU PISMENOST (dvodnevni modul)  – napredni modul

-        Kratka povijest EU

-        Uvod u institucije EU

-        Ovlasti EU

-        Javne politike Europske unije i proces donošenja odluka

-        Kako građani mogu utjecati na politike EU?

-        Europsko građanstvo i sloboda kretanja u EU

-        Europsko pravo migracija i azila

-        Europski fondovi - mogućnosti i izazovi

-        EU između populizma i tehnokracije

U realizaciji programa edukacijskih modula sudjeluju predavači i predavačice s Katedre za europsko javno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Gongov stručni tim te Martina Horvat, prof. soc. pedagoginja, dugogodišnja voditeljica edukacijskog tima Gonga koja je 2012. godine bila i inicijatorica samog programa.

PROVEDBA PROGRAMA U 2021. GODINI

Iako vrlo izazovna, 2020. godina nije bila iznimka u provođenju programa. Više od 100 sudionika_ca pohađalo je Gongove edukacije i treninge, no zbog epidemiološke situacije neki su moduli doživjeli svoju transformaciju u online oblike. S obzirom na nepredvidivu epidemiološku situaciju u 2021. godini, u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću definirati točne datume izvođenja ovih edukacija, niti hoće li se iste održati uživo ili online, no želimo zabilježiti Vaš interes i obavijestiti Vas o održavanju pojedine edukacije kada ćemo imati precizni plan o mjestu i vremenu održavanja pojedinih modula.

Ove godine edukacije uživo će biti održane u Šibeniku i Križevcima.

Tentativni raspored održavanja:

-        EU PISMENOST (osnovni modul) - lipanj 2021.

-        EU PISMENOST (napredni modul) - zadnji tjedan kolovoza/rujan 2021.

-        MEDIJSKA PISMENOST - jesen (rujan/listopad) 2021.

-        POLITIČKA PISMENOST - zima (studeni/prosinac) 2021.

U slučaju nepovoljne epidemiološke situacije, edukacije će biti održane online putem online edukacijske platforme. Iako su oblici rada drugačiji ovisno o tome održava li se edukacija uživo ili online, trudimo se da oba načina izvođenja budu interaktivna, sadržajno bogata, s prijedlozima zadataka koje učitelji_ce i nastavnici_ce mogu kasnije koristiti u nastavi.

INFORMACIJE O PUTU, SMJEŠTAJU, OBROCIMA I MJESTU ODRŽAVANJA EDUKACIJE UŽIVO

Svaki modul se odvija kroz dva uzastopna dana (petak i subota ili subota i nedjelja). Sudjelovanje je za sudionike_ice besplatno budući da donatori pokrivaju troškove edukacije i materijala, smještaja, prehrane i prijevoza. Smještaj će biti organiziran od strane Gonga, a put je u osobnoj organizaciji svakog polaznika_ce s naknadnom refundacijom nastalog putnog troška.

ONLINE EDUKACIJE (u slučaju nepovoljne epidemiološke situacije)

Što se tiče načina sudjelovanja, online platforma na kojoj se nalazi edukacija omogućava individualni pristup, što znači da edukaciju možete prilagoditi sebi, svojim obavezama i svom raspoloženju.

PRIJAVA NA EDUKACIJU

Ispunjavanjem prijavnice iskazujete neobvezujući, načelni interes za sudjelovanje na jednom ili više edukativnih modula Gongovog edukacijskog programa. Uoči održavanja pojedinog modula obavijestit ćemo Vas o načinu, vremenu i mjestu održavanja istog (ili o selekcijskom postupku u slučaju većeg broje prijava) te zamoliti za potvrdu vašeg sudjelovanja.

Ispunite prijavnicu OVDJE.  

DODATNE INFORMACIJE

Ako imate kakvo dodatno pitanje o edukacijskim programima, slobodno nas kontirajte putem elektroničke pošte: edu@gong.hr ili pozivom Luciji Dumančić Jovanović na br. telefona: 01/4825 444, 091/58 47 047

Program Gongove edukacije za građansku pismenost razvijen je 2012. godine uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz Centre znanja za društveni razvoj i od tada se kontinuirano provodi. Program se svake godine revidira i aktualizira. Ove godine provedba je omogućena uz financijsku potporu Europske unije – Europa za građane i Centre znanja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

 Prijavite se na Gongove edukacije u 2021. godini! 2Prijavite se na Gongove edukacije u 2021. godini! 3

chevron-right