Koruptivni rizik: Državne tvrtke zaključavaju informacije

24. veljače 2021.

Umjesto da osigura da informacije budu otvorene i dostupne, Povjerenik za informiranje, kojem je u opisu posla da štiti pravo na pristup i ponovnu uporabu informacija,  predlaže - zaključavanje. Izmjenama Zakona o pravu na pristup informacijama planira se srezati broj tijela javne vlasti koja su dužna na zahtjev građana_ki, novinara_ki, udruga civilnog društva otvoriti svoje podatke za slobodno preuzimanje. Preciznije, trgovačka društva u vlasništvu države poput HEP-a, HAC-a, Hrvatskih željeznica, Hrvatskih šuma, Hrvatske lutrije, Plinacroa, pa i komunalna poduzeća, moći će odbijati svaki ‘pojedinačni’ upit da, primjerice, u excel formatu otvore podatke o javnoj nabavi.

Gong upozorava da bi svako ograničenje pristupa podacima o radu i djelovanju javnih poduzeća, a koja ionako posluju na niskoj razini transparentnosti i predstavljaju značajan koruptivni rizik, značilo sakaćenje Zakona kao važnog alata za suzbijanje korupcije. Posebno smo zabrinute što takvo rješenje predlaže Povjerenik za informiranje, nadležan za zaštitu prava na pristup i ponovnu uporabu informacija. Ovakav prijedlog Povjerenik u obrazloženju koje smo tražile opravdava odredbama Direktive o otvaranju podataka javnog sektora (OD Direktiva), a zbog koje se Zakon i mijenja. Istovremeno, na trgovačka društva i dalje se odnosi obaveza proaktivne objave, objašnjava Povjerenik. S jednom bitnom razlikom, koje će setove podataka morati objaviti javna poduzeća ovisit će o - inicijativi Vlade.

Izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama treble bi stupiti na snagu već u srpnju ove godine zbog rokova propisanih Direktivom o otvaranju podataka javnog sektora, a imena članova i članica radne skupine za izradu nacrta prijedloga izmjena objavljena su tek u veljači. Među njima tek je jedna predstavnica akademske zajednice i jedna predstavnica organizacija civilnog društva, niti jedan novinar_ka niti Hrvatsko novinarsko društvo kao strukovno udruženje. Ukratko, u sastavu radne skupine Ministarstva pravosuđa i uprave najmanje je korisnika otvorenih podataka.

Sve navedeno razlog je za zabrinutost kako bi uvođenje Direktive u Zakon moglo rezultirati upravo suprotnim učinkom od onoga koji se Direktivnom nastojao postići - a to je otvaranje podataka za ponovnu uporabu svima i besplatno. Povodom Dana otvorenih podataka 5. ožujka, pozvale smo članice i članove radne skupine za izmjene Zakona da uživo odgovaraju na pitanja koja im već danas možete postaviti nakon registracije za sudjelovanje na konferenciji

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Koruptivni rizik: Državne tvrtke zaključavaju informacije 1Koruptivni rizik: Državne tvrtke zaključavaju informacije 2


chevron-right