Zaštita osobnih podataka osnovno je ljudsko pravo

10. prosinca 2020.

Gong se danas pridružio organizacijama iz 21 zemlje EU koje su nacionalnim institucijama podnijele zahtjeve za zaštitu građana od dijeljenja njihovih osobnih podataka putem interneta (AdTech), a koje se u industriji naziva nadmetanjem u stvarnom vremenu.

Sustavi licitiranja u stvarnom vremenu uključuju dijeljenje osjetljivih podataka osobe bez njezinog pristanka sa stotinama, ako ne i tisućama tvrtki na mreži. Ovi podaci mogu uključivati povijest pregledavanja internetskih stranica, ali i podatke o seksualnim sklonostima ili lokaciji.

Licitiranje u stvarnom vremenu događa se bez našeg svjesnog pristanka, bez ikakve mogućnosti da ograničimo ili odbijemo dijeljenje naših podataka ili na bilo koji način djelujemo protiv toga. Ne postoje tehničke mjere koje sprječavaju primatelja podataka da, kombinirajući ih s drugim podacima, stvara profile ili da ih proda trećoj strani.

Gong poziva Agenciju za zaštitu osobnih podataka da s nacionalnim tijelima drugih članica EU, razmotri pitanje licitiranja u stvarnom vremenu i tako se pridruži istrazi koju već vode vodeća nadzorna tijela u Irskoj i u Belgiji na temelju prijava konzorcija koji koordinira i današnju akciju, a čine ga Europska unija za građanske slobode (Liberties), Grupa za otvorena prava (ORG) i Zaklada Panoptykon.

Iako su pojedine organizacije svoje žalbe nacionalnim tijelima uputile još 2018. i 2019. godine, konzorcij nema saznanja o bilo kakvoj značajnoj suradnji ili zajedničkim operacijama između nacionalnih tijela i krovne EU institucije za zaštitu osobnih podataka. To sugerira da se mehanizmi suradnje i dosljednosti predviđeni GDPR-om tek trebaju u potpunosti provesti. Ovdje je neophodna zajednička istraga, jer nadmetanje u stvarnom vremenu funkcionira na jednak način preko granica i proizvodi iste negativne učinke u svim državama članicama EU-a.

chevron-right