Gong pisao OLAF-u zbog suspektne potrošnje novca

16. studenoga 2020.

Gong je uputio prijavu Europskom uredu za borbu protiv prijevara, poznatijem po kratici OLAF, zbog suspektne potrošnje europskog novca u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem koji se financira kroz Operativne programe Konkurentnost i kohezija, Učinkoviti ljudski potencijali, Za pomorstvo i ribarstvo, Za hranu te kroz Program ruralnog razvoja.

U medijima je objavljeno nekoliko članaka u kojima je istaknuto da su da su veliki pojedinačni iznosi europskog novca raspodijeljeni donatorima vladajuće stranke HDZ-a te obiteljima, prijateljima, kumovima dužnosnika iz te stranke. Takav način raspodjele sugerira moguću korupciju i klijentelizam i to uz pomoć sredstava europskih poreznih obveznika.

Novinar Telegram.hr Drago Hedl istraživao je raspodjelu bespovratnih sredstava kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem u jednoj od pet slavonskih županija - Požeškoj-slavonskoj. Iz njegove je analize vidljivo da su obitelj HDZ-ovog donedavnog saborskog zastupnika Franje Lucića, otac ministra Josipa Aladrovića i sin župana Alojzija Tomaševića dobili bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 17 milijuna kuna.

Novinar Filip Pavić iz Jutarnji objavio je da su kroz Projekt Slavonija izdašno financirani donatori, kumovi i rodbina članova vladajuće stranke. Kum bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, Mario Abramović, povukao je 1,4 milijuna, a njegov bivši suradnik Mario Čajkulić gotovo 13 milijuna kuna za svoj OPG. I sin saborskog zastupnika HDZ-a Steve Culeja dobio je 370.000 bespovratnih kuna za svoj OPG Domagoj Culej. Tvrtke najbogatijih Slavonaca i financijera HDZ-a, Marka Pipunića i Mirka Ervačića, povukle su više od 160 milijuna kuna. U Vukovaru je tvrtka Jet-set Zlatka Zovka, donatora HDZ-a dobila gotovo 10 milijuna kuna.

Gong želi skrenuti pozornost na činjenicu da odbori za praćenje operativnih programa koji nadziru trošenje sredstava, nemaju redovite sjednice niti dovoljno brzo objavljuju zapisnike da bi javnost mogla biti pravovremeno informirana. Usto, razmjerno niska razina medijskog interesa za redovne procedure praćenja raspodjele sredstava iz EU fondova dovela je do toga da ovo postane tema za istraživačke novinarke, i to razmjerno kasno u procesu dodjele sredstava.

Gong pisao OLAF-u zbog suspektne potrošnje novca 1

chevron-right