Medijska pismenost za nastavnice u doba korone

28. listopada 2020.

Ne želeći prekinuti višegodišnji tijek održavanja radionica o medijskoj pismenosti za nastavnice i učiteljice, Gong se prilagodio mjerama i preporukama uslijed pandemije koronavirusa, te osigurao prijenos znanja online i offline.

Prepoznajući postojanje potrebe za neformalnim programima stručnog usavršavanja nastavnika_ica iz području građanskog obrazovanja, Gong od 2012. godine redovito provodi program stručnog usavršavanja iz područja političke, medijske i EU pismenosti.

U proteklim smo se mjesecima pripremali i za scenarij u kojem nećemo moći održati edukacije uživo, pa smo edukaciju za Medijsku pismenost pripremili za održavanje i putem online platforme.

Unatoč  tome što interes za radionice medijske pismenosti nije opadao, smanjivao se broj osoba koje su htjele fizički sudjelovati pa se online edukacija pokazala kao vrlo poželjan način sudjelovanja.

Obje edukacije obuhvaćaju sličan sadržaj, kako onaj teorijski tako i metodički. Namijenjene su prvenstveno nastavnicima_icama i osobama koje rade s mladima, a koje žele proširiti svoja znanja i dobiti ideje kako pristupiti učenicima_icama kada se govori o temama iz područja medijske pismenosti.

Kroz različite forme rada, obje edukacije bave se  tema medijske pismenosti u Hrvatskoj, ulogama medija i problemima koje vežemo uz medijski prostor, dekonstrukcijom medijskog sadržaja i govorom mržnje, kao i pravom na pristup informacijama.

Po završetku edukacije, sudionice mogu:

-          objasniti ulogu medija u društvu,  

-          kritički analizirati vlastite medijske navike ,

-          objasniti pozitivne strane, ali i opasnosti medija ,

-          objasniti kako je ustrojen hrvatski medijski sustav te razlike između javnih, komercijalnih i neprofitnih medija,

-          znati prava koja se jamče Zakonom o pravu na pristup informacijama,

-          osvijestiti medijske prikaze različitih društvenih skupina, osobito s obzirom na spol ,

-          prepoznati zapaljiv govor i govor mržnje u medijima,

-          posjedovati vještine prepoznavanja lažnih vijesti i metode provjere informacija,

-          posjedovati kompetencije za kritičku analizu medijskih sadržaja i kompetencije za poučavanje učenika o temi medija.

Dok se veći dio nastavnica odlučio za sudjelovanje online, manji dio se odlučio za sudjelovanje na edukaciji uživo u Zagrebu, 23. i 24.10.2020.

Ako Vas zanima o čemu se radi i voljeli biste sudjelovati na nekoj budućoj Gongovoj edukaciji, bilo iz područja medijske, političke ili EU pismenosti, javite nam se na e-mail: edu@gong.hr da Vas zabilježimo za novi ciklus edukacija, održavale se one uživo ili online.

Medijska pismenost za nastavnice u doba korone 1

Medijska pismenost za nastavnice u doba korone 2

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Medijska pismenost za nastavnice u doba korone 3Medijska pismenost za nastavnice u doba korone 4

chevron-right