Gong zatražio očitovanje od Janafa

16. listopada 2020.
Gong zatražio očitovanje od Janafa 1
foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Gong je danas zatražio od Uprave i Nadzornog odbora Janafa očitovanje o suradnji s tvrtkama Tonice Rajha, za kojega iz medija doznajemo da je navodno vodio “klub” sada bivšeg predsjednika Uprave, Dragana Kovačevića.

Zatražile smo očitovanje Uprave i Nadzornog odbora o sljedećem:

1. Jesu li Uprava i Nadzorni odbor bili upoznati s činjenicom da Janafov kooperant Tonica Rajh vodi klub predsjednika Uprave?

2. Jesu li članovi Uprave i Nadzornog odbora posjećivali Klub u Slovenskoj 9?

3. Je li bilo pritisaka da se tvrtkama Tonice Rajha dodjele poslovi za Jadranski naftovod d.d.?

4. Namjerava li Nadzorni odbor provjeriti ugovore o suradnji s tri tvrtke (Dragateks d.o.o., Eko zona d.o.o. I Ratan promet) u vlasništvu Tonice Rajha?

Gong je organizacija civilnog društvo koja zagovara dobro upravljanje, transparentnost i odgovornost vlasti prema javnosti te borbu protiv korupcije. Slijedom navedenog, kao i činjenice da je Janaf u katalogu tijela javnih vlasti, smatramo kako je objava ovih informacija u javnom interesu i očuvanja demokracije.

Slučaj Janaf u fokus javnosti podastro je pitanja efikasnog i odgovornog upravljanja i poslovanja javnih poduzeća, pošteno i transparentno donošenje odluka, korupcije u središtima moći, kako one političke, tako i gospodarske, ali i umreženost političkih aktera koji na prvi pogled ne ostavljaju dojam suradnika i partnera jer 'igraju za druge opcije'.

Već smo tražile očitovanja o ovom slučaju (preciznije, porijeklo novca Gorana Puklina, kao i odgovornost bivše zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetništva Mirele Alerić Puklin, supruge Uskokovog okrivljenika) od Ministarstva financija, Ministarstva pravosuđa i uprave, Ureda za sprječavanje pranja novca, Fine te Državnoodvjetničkog vijeća. Fina nam je odgovorila da nisu nadležni i da su naš upit proslijedili Ministarstvu financija. Državnoodvjetničko vijeće nam je poslalo poduži dopis naglašavajući kako nisu zasad u mogućnosti vršiti provjere imovinskih kartica, ali da je javna objava imovinskih kartica svih državnoodvjetničkih dužnosnika planirana za 4. siječnja 2021. godine.

Isto tako, prijavile smo državne dužnosnike i suca koji su priznali da su boravili u takozvanom klubu u Slovenskoj 9.

Gong zatražio očitovanje od Janafa 2

chevron-right