Imamo pravo znati - vlast nam ne smije skrivati

24. rujna 2020.

Međunarodni dan prava na pristup informacijama, 28. rujan, Gong obilježava prigodnom tribinom koja će tematizirati najavljene izmjene i dopune Zakona o pravu na pristup informacijama, već trećim od kako je donesen 2013. godine.

Dođite u ponedjeljak, 28. rujna, u 18 sati, u prostor knjižare Fraktura (Kneza Mislava 17, Zagreb) na tribinu 'Imamo pravo znati - vlast nam ne smije skrivati'.

Nakon sedam godina provedbe, Zakon i dalje nije zaživio u punoj mjeri, o čemu svjedoče novinari i novinarke koji-e su često prisiljeni_e voditi iscrpljujuće birokratske bitke da bi došli do podataka od javnog interesa. Iskorištavajući činjenicu kako u Zakonu nema mehanizama prisile, pojedine institucije vlasti ignoriraju obavezu pružanja informacija ili pak zlorabe zakonske odredbe kako bi otežali i/ili onemogućili pristup podacima.

Ured povjerenika za pravo na pristup informacijama lani je rješavao 814 žalbi od kojih se preko polovine odnosilo na ignoriranje zahtjeva, odnosno šutnju uprave. S druge strane, kada odbijaju odgovoriti na zahtjev, vlasti i ustanove najčešće se pozivaju na zaštitu osobnih podataka, poslovnu ili profesionalnu tajnu ili optužuju za zlouporabu prava one koji inzistiraju na odgovoru.

U kojoj mjeri imamo pravo znati i tko nam sve spoji na putu prava na pristup informacijama, u ponedjeljak raspravljaju:

Zoran Pičuljan, povjerenik za informiranje
Danka Derifaj, novinarka RTL Televizije
Andrej Dimitrijević, novinar portala Telegram
Mate Zec, stručni suradnik udruge Biom

Moderatorica: Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Imamo pravo znati - vlast nam ne smije skrivati 1Imamo pravo znati - vlast nam ne smije skrivati 2

chevron-right