Gong nadgledao povijesne izbore u Crnoj Gori

04. rujna 2020.

Gongovi promatrači i promatračice nadgledali su parlamentarne izbore u Crnoj Gori u okviru međunarodne promatračke misije ENEMO (The European Network of Election Monitoring Organizations).

U nedjelju 30. kolovoza održani su parlamentarni izbori u Crnoj Gori koji se već sada nazivaju povijesnima zbog velikog odaziva biračica od 76,7% koji je premašio brojke izlaska na izbore u prijašnjim godinama, ali i zbog izbornih rezultata koji upućuju na to da oporba ima većinu mandata u crnogorskom parlamentu, te da bi Đukanovićeva Demokratska partija socijalista nakon 30 godina mogla završiti u opozicijskim klupama.

11 Gongovih promatrača_ica bilo je dijelom ENEMO kratkoročnih promatrača_ica koji su u 23 promatračka tima nadgledali nedjeljne izbore u svim općinama prateći proces otvaranja izbornih mjesta, tijek izbornog dana, zatvaranje birališta, prebrojavanje te transfer izbornog materijala i njegovu provjeru u Izbornim povjerenstvima. Na dan izbora promatrano je više od 300 biračkih mjesta, što je više od jedne četvrtine svih biračkih mjesta u Crnoj Gori. Ujedno, to je i najveća međunarodna promatračka misija na ovim izborima.

Uz kratkoročne promatrače ENEMO misiju činilo je i 8 timova dugoročnih promatrača i glavni organizacijski odbor, koji je tijekom višetjednog boravka u Crnoj Gori promatrao cjelokupnu situaciju - tijek kampanje, izbornu administraciju, medijska praćenja, te održao niz sastanaka s tijelima za provedbu izbora i dionicima izbora.
U preliminarnom izvješću ENEMO-a, temeljenom na opažanjima tijekom izbornog dana, ocijenjeno je da je izborni dan bio miran i uglavnom regularan s nekoliko slučajeva nepravilnosti uočenih tijekom promatranja. Neke od neregularnosti poput kršenja tajnosti glasanja i problema s elektronskim uređajem za identificiranje birača ipak nisu znatno utjecale na izborni proces kao takav.   

Predizborno se razdoblje odvijalo u društveno i politički polariziranom okruženju, općenito konkurentnom, unatoč mjerama Covid-19 koje su značajno ograničavale mogućnosti za kampanju i stvarale neizvjesnosti u vezi s biračkim pravima. Iako su izbori dobro provedeni i uprava je ispoštovala većinu propisanih zakonskih rokova, kasno usvajanje pravila za provođenje izbora u suprotnosti je s najboljom međunarodnom praksom, stoji u ocjeni ENEMO-a.

Završni izvještaj koji će uključivati preporuke ENEMO će objaviti u listopadu na svojoj web stranici nakon objave konačnih rezultata izbora i nakon što se riješe žalbe podnesene Izbornoj komisiji.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Gong nadgledao povijesne izbore u Crnoj Gori 1Gong nadgledao povijesne izbore u Crnoj Gori 2

chevron-right