Protiv igranja životima i policijske brutalnosti

09. srpnja 2020.

U znak podrške pobuni protiv režima Aleksandra Vučića u Srbiji predstavnice hrvatskih organizacija civilnog društva organizirale su akciju solidarnosti s građankama i građanima.

U četvrtak ujutro ispred ambasade Republike Srbije u Zagrebu, uz natpis „Solidarno s građankama i građanima Srbije“ i „Ćale, ovo je za tebe“, spomenute ljudskopravaške organizacije podržale su  pravo građana_ki na prosvjed te istaknule kako stoje u solidarnosti sa svima koji se bore protiv autoritarne države i policijske brutalnosti.

Protest koji je započeo kao spontana nenasilna reakcija na najavu ponovnog uvođenja policijskog sat zbog COVID 19 pandemije, prerastao je u mjestimične nasilne sukobe u kojima su povrijeđeni pripadnici_e policije i prosvjednici­_e. Pravi broj  prebijenih i ozlijeđenih građana_ki vjerojatno neće biti moguće utvrditi zbog njihova straha od posljedica prijave prekomjerne upotrebe sile. Posebno zabrinjava što u uvjetima kontroliranih medija i marginalizirane opozicije prosvjedi u više gradova postaju sve nasilniji.

Protiv igranja životima i policijske brutalnosti 1

„Napominjemo kako ekstremne nacionalističke skupine često parazitiraju na legitimnom revoltu građanki i građana i koriste ga za pogrešne ciljeve. Međutim, to nikako ne ukida legitimitet prosvjeda kao oblika građanske participacije i nužnost da se ustane protiv igranja ljudskim životima, nasilja i nepravde“, naglasile su organizatorice.

"Obveza je Republike Hrvatske kao članice Europske unije snažnije izraziti nezadovoljstvo, ali  dvojim da bi usporavanje procesa europskih integracija bilo dobro za srpske građana_ke, kojima treba demokratizacija, vladavina prava i ubrzane europske integracije", naglasila je Vesna Teršelić, ispred organizacije Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

Sudjelovale: Centar za mirovne studije – CMS, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Dugine obitelji, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Gong, House of Flamingo, Platforma za reproduktivna prava, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL, Rehabilitacijski centar za stres i traumu, Solidarna, Trans Aid, Transmreža Balkan, Zelena akcija, Zagreb Pride te inicijative Queer Up i Ponosni Zagreb.

chevron-right