Predizborno sučeljavanje: Obrazovanje u fokusu

06. srpnja 2020.

GOOD inicijativa organizirala je predizborno sučeljavanje na temu obrazovnih politika buduće vlade 26. lipnja u Hrvatskom novinarskom domu.

Na sučeljavanje su pozivane stranke prema anketnom rangu te su kao predstavnici_e anketno najjačih opcija u sučeljavanju sudjelovali_e: Damir Bakić (Možemo!), Radovan Fuchs (HDZ), Sabina Glasovac (Restart), Zlatko Hasanbegović (Domovinski pokret), Ivica Puljak (Stranka s imenom i prezimenom – Pametno – Fokus), Dragana Turkalj (Most).

Sudionici_e panela ocijenili _e su Školu za život kao i rad aktualne ministrica znanosti i obrazovanja Blaženke Divljak, koja nije prisustvovala sučeljavanju zbog, kako je navela, drugih obaveza, ocjenama nedovoljan ili dovoljan.

Sučeljeni kandidati složili su se i oko državne mature. Naime, prisutne smatraju da se sustav vrijednosti treba promijeniti.

Što se tiče građanskog odgoja i obrazovanja koji je u školama u Hrvatskoj uveden kao međupredmetna tema, a u nekim školama se provodi i izvannastavno, svi predstavnici stranaka osim Domovinskog pokreta – Blok za Hrvatsku se slažu da je sadržaj bitan, ali bi ga različito implementirali.

Polazište za predizborno sučeljavanje su zahtjevi GOOD inicijative koji su upućeni svim političkim strankama i nezavisnim listama na izborima za Hrvatski sabor 2020. godine. Kroz 16 zahtjeva, GOOD inicijativa traži od budućih obrazovnih vlasti da oblikuju i provedu obrazovne politike koje će omogućiti dostupno i kvalitetno obrazovanje za sve i na svim razinama.

Cijeli izvještaj i detalje rasprave sučeljavanja pročitajte OVDJE.

chevron-right