Kako ćete osigurati zaštitu zdravlja na biralištima?

26. lipnja 2020.
Kako ćete osigurati zaštitu zdravlja na biralištima? 1
Zagreb, 22.06.2020 - Pocetak tiskanja listica za parlamentarne izbore u Narodnim novinama u Zagrebu. Na slici radnik provjerava tiskane glasacke listice. foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Gong je pisao Državnom izbornom povjerenstvu s molbom da nam odgovori na važna pitanja vezana uz poštivanje epidemioloških mjera tijekom provedbe parlamentarnih izbora.  

1. Hoćete li propisati minimalnu veličinu biračkog mjesta radi osiguravanja adekvatne fizičke odvojenosti osoba unutar biračkog mjesta?

2. Hoćete li osigurati zaštitne maske za potrebe organizacije izbora na svim nivoima (članovima izbornih povjerenstava i biračkih odbora)?

3. Hoćete li propisati da birači na biračko mjesto mogu ući isključivo sa zaštitnom maskom i hoćete li osigurati zaštitne maske za sve?

4. Hoćete li ograničiti broj osoba koje trenutačno mogu boraviti unutar biračkog mjesta?

5. Hoćete li na svakom biračkom mjestu omogućiti dezinfekciju ruku?

6. Na koji način ćete osigurati glasanje osoba koje nisu u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu i/ili osoba kojima je određena samoizolacija? I kako ćete ih informirati o mogućnostima glasanja?

7. Na koji način ćete organizirati glasanje u ustanovama socijalne skrbi (domovima za odrasle i domovima za starije i nemoćne) i bolnicama?

8. Imate li plan za eventualnu dopunu/zamjenu članova biračkih odbora u slučaju da su neki od članova razbole? Što se događa ukoliko se isto dogodi na biračkom mjestu u inozemstvu?

9. Na koji način ćete propisati epidemiološke mjere za izborne stožere tijekom izbornog dana i noći?

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Kako ćete osigurati zaštitu zdravlja na biralištima? 2Kako ćete osigurati zaštitu zdravlja na biralištima? 3

chevron-right