Potrebna je regulacija suzbijanja dezinformacija u EU

10. lipnja 2020.

Europski gospodarski i socijalni odbor na plenarnoj sjednici 10. lipnja usvojio je razmatračko mišljenje na zahtjev hrvatskog predsjedništva „Učinci kampanja na sudjelovanje u donošenju političkih odluka“, u čijoj je izradi na temi dezinformacija i kampanja na društvenim mrežama sudjelovala i Gongova stručnjakinja.

Neki od ključnih dijelova izvještaja su:

Uključivanje građana EU-a u donošenje političkih odluka u EU-u, prije svega sudjelovanjem na izborima te u političkim raspravama i savjetovanju o politikama, ključno je za davanje novog zamaha europskoj demokraciji i jamčenje legitimiteta institucija i instrumenata EU-a. EGSO poziva institucije EU-a da na temelju iskustva stečenog na izborima 2019. započnu s pravodobnim političkim djelovanjem i koordiniranim institucijskim naporima radi poboljšanja trenutačnog stanja izbornog postupka u EU-u i maksimalnog povećanja odaziva birača na europskim izborima 2024. i nadalje.

EGSO smatra da su dezinformacije izravna prijetnja ne samo za sposobnost građana da donose informirane političke odluke nego i za projekt europske integracije, a time i za ujedinjenost, blagostanje i utjecaj Europske unije u svijetu. Slabljenje sposobnosti EU-a u pogledu demokratskog donošenja odluka u interesu je niza stranih sila, ali i ekstremističkih skupina koje se protive europskoj suradnji i snažnijoj koheziji. EGSO izražava snažnu potporu naporima koje EU trenutačno ulaže u borbu protiv dezinformiranja – vanjskog i domaćeg – te poziva Komisiju da osigura potpunu usklađenost i daljnje regulatorne mjere u vezi s Kodeksom dobre prakse u suzbijanju dezinformacija, daljnji razvoj nedavno uspostavljenog „sustava brzog uzbunjivanja” i obavještajnih jedinica STRATCOM-a te širenje djelovanja Europske službe za vanjsko djelovanje protiv dezinformiranja, uz znatno širenje djelovanja EU-a protiv domaćih izvora dezinformacija.

EGSO poziva na daljnje djelovanje Europske komisije i Parlamenta kako bi se mogli izdvojiti odgovarajući proračunski resursi za mjere za osiguravanje otpornosti društva na dezinformacije i za proširenje opsega praćenja na širi raspon vanjskih i domaćih aktera koji predstavljaju prijetnju te za jačanje razmjene informacija među institucijama i državama članicama, ali i na međunarodnoj razini.

EGSO snažno podupire prijedlog Europske komisije da se osmisli „europski akcijski plan za demokraciju” koji bi trebao biti cjelovit i kontinuiran te koji bi mogao donijeti promjene, što bi se osiguralo financijskom potporom i međuinstitucijskom koordinacijom. Europskim akcijskim planom za demokraciju i povezanim budućim inicijativama trebalo bi nastojati poduzeti mnogo više kako bi se postigla sloboda i pluralizam medija te kvalitetno neovisno novinarstvo, djelotvorno reguliranje društvenih medija, osobito radi borbe protiv dezinformacija, uključujući reguliranje internetskog političkog oglašavanja i odgovornosti u pogledu sadržaja, modernizirani izborni postupak, uključivanje obespravljenih skupina, prvenstveno osoba s invaliditetom, te rašireno građansko obrazovanje s naglaskom na Europskoj uniji i njezinu demokratskom procesu u svim državama članicama.

Cijelo mišljenje pronađite OVDJE.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Potrebna je regulacija suzbijanja dezinformacija u EU 1

chevron-right