Predstavnici civilnog društva bez glasova civilnog društva

02. lipnja 2020.

Većina predstavnika_ca udruga zbog netransparentne procedure odbila je sudjelovati u izboru članova Europskog gospodarskog i socijalnog odbora iz redova organizacija civilnoga društva.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske pokrenuo je proceduru izbora članica i članova u Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) iz redova organizacija civilnoga društva bez mogućnosti rasprave i očitovanja članica te članova Savjeta za razvoj civilnoga društva koji bi o izboru trebali glasati. 

Iako su na konstituirajućoj sjednici Savjeta održanoj 20. svibnja 2020. ravnateljica Ureda za udruge Helena Beus i Danko Relić, novoizabrani predsjednik Savjeta, nekoliko puta napomenuli da će se u najkraćem mogućem roku organizirati sjednica posvećena izboru kandidata u EGSO s predstavljanjem kandidata i kandidatkinja, to se nije dogodilo.

Umjesto toga, krajem radnog dana u petak 29. svibnja 2020. s rokom do utorka 2. lipnja 2020. u podne, Ured za udruge pokreće izbore putem elektroničkog glasanja bez mogućnosti predstavljanja kandidata i kandidatkinja. 

Ovakvi postupci Ureda za udruge dolaze nakon niza pokušaja predstavnika organizacija civilnog društva koji su mjesecima kroz prethodni saziv Savjeta i na druge načine pozivali nadležne institucije da održe dostignuti standard transparentnosti, suradnje i povjerenja te na vrijeme provedu izbore na način koji u prvom redu čuva autonomiju civilnog društva u Hrvatskoj i osigurava legitimitet naših predstavnika u EGSO.

S obzirom da su izbori pokrenuti ignorirajući traženja predstavnika OCD-a, članice i članovi Savjeta iz osam različitih područja djelovanja udruga bojkotirali su ove izbore naglašavajući kako ne smiju odstupiti od dostignutog standarda po kojem je Hrvatska bila prepoznata i na europskoj razini. 

Izbor kandidatkinja i kandidata za EGSO iz reda organizacija civilnoga društva u prethodnom mandatu je proveden prema unaprijed dogovorenoj proceduri na sjednicama Savjeta i koja je putem odabranog Povjerenstva štitila autonomiju civilnog društva. 

Nažalost, Hrvatska se neće moći više pohvaliti dobrom praksom, a predstavnici i predstavnice izabrani u Savjet za razvoj civilnoga društva izražavaju žaljenje što ne postoji želja za očuvanjem prakse kojom se njeguje ideja da je civilno društvo ravnopravni partner u kreiranju javnih politika. 

Ovo priopćenje potpisuju sljedeći članovi i članice te njihove zamjene/ice iz reda udruga i drugih organizacija civilnoga društva aktivnih u područjima:

-               zaštite okoliša i održivog razvoja – Željka Leljak Gracin, članica; Iris Beneš, zamjenica

-               zaštite potrošača - Sanja Keretić, članica

-               kulture - Domagoj Šavor, član;Miljenka Buljević, zamjenica

-               zaštite i promicanja ljudskih prava - Ivan Novosel, član; Sara Lalić, zamjenica

-               skrbi osoba s invaliditetom, Nikola Tadić, član

-               skrbi o djeci - Branka Mrzić Jagatić, članica

-               demokratizacije, vladavine prava te razvoja obrazovanja, Blaženka Sečkar, članica

-               djelovanja mladih, Sven Janovski, član

Zahtjev za obustavom glasanja za izbor kandidatkinja i kandidata za članove Europskog gospodarskog i socijalnog odbora iz reda organizacija civilnog društva upućen je Uredu za udruge Vlade RH i Savjetu za razvoj civilnog društva, a možete ga pronaći OVDJE.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Predstavnici civilnog društva bez glasova civilnog društva 1

chevron-right