Ne može vladina organizacija predstavljati civilno društvo

02. lipnja 2020.

Predstavnica koja zastupa zaklade u Savjetu za razvoj civilnog društva ne može predstavljati civilno društvo jer dolazi iz zaklade koja je zapravo vladina organizacija i čiji je osnivač RH. Tim je imenovanjem narušen propisan omjer između predstavnika javnog i civilnog sektora i oslabljena pozicija članova civilnog sektora.

Regionalna zaklada za lokalni razvoj „Zamah“, SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost i udruga Gong podnijele su 2. lipnja kao tužiteljice Upravnom sudu u Zagrebu upravnu tužbu protiv Rješenja Vlade RH o imenovanju članova i zamjenika članova Savjeta za razvoj civilnoga društva od 7. svibnja 2020. Tužba je podnesena zbog  (1) pogrešne primjene materijalnog prava i (2) pogrešno i/ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

U sklopu tužbe predan i zahtjev da se suspendira greškom  imenovana osoba do završetka spora. Smatramo da to nikako ne može biti protivno javnom interesu i zbog činjenice da je Savjet oformljen u punom sastavu (37 članova i članica) pa suspendiranje mandata jedne članice ne može negativno utjecati na njegovo djelovanje.

Još 20. svibnja 2020. zaklade ZAMAH, SOLIDARNA i Zajednički put upozorile su Ured za udruge Vlade RH i Savjet za razvoj civilnog društva na problematično imenovanje članice Savjeta ispred državne zaklade koja je registrirana kao tijelo javne vlasti na mjesto predstavnice civilnog društva iz reda zaklada u Savjet.

Kao jedan od tužitelja izražavamo žaljenje što dosad nismo zaprimili nikakav odgovor od Ureda za udruge, niti je Savjet za razvoj civilnog društva o tome raspravljao na svojoj konstituirajućoj sjednici unatoč apeliranju Blaženke Sečkar iz Gonga, ujedno i članice Savjeta ispred područja demokratizacije, vladavine prava i razvoja obrazovanja. Smatramo da je na taj način propuštena prilika za dogovornim rješavanjem uočenog problema u rješenju Vlade RH.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Ne može vladina organizacija predstavljati civilno društvo 1

chevron-right