Ekskluzivno: I dalje bez informacija o putu u Helsinki

14. svibnja 2020.

Vlada je odbila zahtjev Gonga za dostavom podataka o službenom putovanju premijera i ministara na summit pučana u Helsinki krajem 2018. godine. 

U rješenju Vlade stoji da bi se dostavom podataka ugrozilo nepristrano vođenje sudskog postupka u upravnom sporu Andreja Plenkovića protiv odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Također, tvrdi se da su neke od traženih informacija već javno dostupne te se nudi link na članak Večernjeg lista: „Ekskluzivno: Imamo putne naloge i račune s puta u Helsinki“.

Ističemo: sudski postupak što ga je premijer pokrenuo protiv neovisnog tijela zaduženog za nadzor mogućeg sukoba interesa dužnosnika ne odnosi se na objavu podataka koji bi ionako trebali biti javni. Nadalje, u svojem ekskluzivnom materijalu Večernji list nije objavio redom:

-        Odluku ili drugi dokument o korištenju zrakoplova Vlade RH

-        Popis svih dužnosnika koji su zrakoplovom putovali

-        Poziv nadležnih institucija Republike Finske i službeni protokol putovanja

Javno su dostupne tek fotografije zaštićene oznakom Večernjeg lista na kojima se vide putni nalozi i računi s puta.

Podsjetimo, na stranicama Vlade RH najavljen je radni posjet Plenkovića predsjedniku finske Vlade s ministrima Tomislavom Tolušićem i Davorom Božinovićem u pratnji. Kako se u isto vrijeme tamo održavao summit Europske pučke stranke, a u zrakoplov su se osim najavljenih članova Vlade, dodatno ukrcali Nada Murganić, Lovro Kuščević, Gordan Jandroković i Željko Reiner – pojavila se sumnja kako je HDZ o državnom trošku otputovao na skup svoje europske stranačke obitelji.

Naš zahtjev za pristup informacijama možete pratiti na platformi imamopravoznati.org.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

 

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Ekskluzivno: I dalje bez informacija o putu u Helsinki 1Ekskluzivno: I dalje bez informacija o putu u Helsinki 2

chevron-right