Više transparentnosti, više participacije

30. travnja 2020.

Završio „YOU4EU“ projekt u kojem smo zajedno s partnerima iz različitih europskih zemalja otvarali rasprave te potom ponudili preporuke kako povećati responzivnosti i transparentnost javnih institucija na nacionalnom i EU nivou. 

Zajedno s Beogradskom otvorenom školom kao nositeljem, a u suradnji s organizacijom Access Info Europe iz Španjolske, Institutom alternativa iz Crne Gore, i PiNA-om iz Slovenije realizirali smo projekt "YOU4EU – Sudjelovanje građana 2.0". Projekt smo provodili od rujna 2018. do veljače 2020. godine uz podršku Europske unije kroz program Europa za građane.

U sklopu javnih debata raspravljalo se o modelima građanske participacije s posebnim naglaskom na digitalnu participaciju građana_ki te ključnim nacionalnim i EU politikama. Ove debate poslužile su kao mjesto razmjene iskustava građana_ki država članica Unije i onih građana_ki čije su zemlje u procesu pristupanja.

Tijekom provedbe projekta uvidjeli smo postojanje snažne potrebe za povećanjem responzivnosti i transparentnost javnih institucija, ali i postojanje adekvatnijih mehanizama za sudjelovanje građanki i građana u procesu donošenja odluka. Više o YOU4EU Policy preporukama možete pročitati ovdje.

U projektnim je aktivnostima sudjelovalo 1.066 građana i građanki, dok su zahvaljujući društvenim mrežama, portalima, YouTube platformi i promotivnim materijalima informacije o projektu stigle do njih više od pola milijuna.

Informacije o događajima u sklopu ovog projekta dostupne su ovdje.

Projekt je sufinanciran iz Programa Europske unije Europa za građane.

chevron-right