Sjednice radnih tijela ostale zatvorene za javnost

29. travnja 2020.

Način na koji se Hrvatski sabor prilagođava okolnostima pandemije i potresa zabrinjava zbog nedostatka brige o otvorenosti i transparentnosti te političke institucije. Hitnim izmjenama Poslovnika propuštena je prilika ne samo za povećanje vidljivosti zastupnika u plenarnim raspravama, nego i za maksimalnu digitalizaciju kojoj su se, uostalom, ostali sektori u društvu i ekonomiji već prilagodili. 

Javnosti je posljednjih mjesec dana onemogućeno da prati sjednice radnih tijela koje bi morale biti javne, a počele su se održavati putem e-maila. Čak i rasprava o tome kako promijeniti Poslovnik, planirana za ovotjednu sjednicu saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, odvijala se bez mogućnosti da je javnost prati i čuje što koji zastupnici kažu. Gong je pozivao Sabor da hitno uvede javne videokonferencije u način rada saborskih tijela, uz pravovremenu najavu sjednica i proaktivnu objavu zapisnika, a po uzoru na prijenos sjednica odbora u Europskom parlamentu.

K tome, Gong podsjeća da građani imaju pravo znati kako je glasala svaka pojedinačna zastupnica, a to nije dokumentirano za posljednjih 40 zakona koji su prošli u hitnoj proceduri. Imamo pravo znati tko je podržao, a tko se usprotivio Vladinom prijedlogu za praćenje lokacije mobitela svih građana. Ukoliko iz epidemioloških ili tehničkih razloga nije izvedivo istovremeno glasanje svih zastupnika, njihovo pojedinačno izjašnjavanje može se zabilježiti i na drugačije načine, po uzoru na Europski parlament  

Hitne izmjene saborskog Poslovnika trebale bi uključiti i povećanje otvorenosti i javnosti rada Sabora, a u planove za obnovu saborske infrastrukture od potresa treba konačno primjereno uključiti i digitalizaciju. Time bi aktualni saziv Sabora ostavio barem neke iskorake prema kvalitetnom uređenju otvorenosti i transparentnosti te institucije - tek se od idućeg saziva možemo nadati rješavanju velikih izazova, poput donošenja Etičkog kodeksa i omogućavanja građanima da sudjeluju u kreiranju hrvatskih stajališta o europskim politikama. 

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

 

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

chevron-right