Objavite popis tvrtki koje dobivaju javni novac

14. travnja 2020.

Javnost mora znati tko su poslodavci kojima se isplaćuju milijarde kuna vrijedne potpore za očuvanje radnih mjesta u vrijeme pandemije koronavirusa.

U ovim izvanrednim okolnostima svakako je važno zaštititi radna mjesta, ali i inzistirati na transparentnosti kako bi sačuvali povjerenje građanki i građana u odluke vlasti.

Mediji su objavili da je do sada više od 95.000 poslodavaca zatražilo potpore za više od 500.000 radnika, no javnost ima pravo znati koje su to tvrtke i kako se troše sredstva iz proračuna. Zbog toga Gong od Vlade RH traži da svaki mjesec objavljuje popis poslodavaca korisnika mjere COVID-19, ukupne iznose potpora i broj radnika_ca za koje se mjera koristi. Smatramo kako je takva razina transparentnosti najbolji osigurač protiv moguće zlouporabe ovih sredstava.

Od izvršne vlasti u vrijeme pandemije posebno se traži kompetencija, ali ništa manje nije važna ni transparentnost, kako bi se zaradilo traženo povjerenje građanstva.

Podsjetimo, Gong je u zahtjevima za očuvanje demokracije tražio da se javno i na jednom mjestu objavljuje popis svih nacionalnih i lokalnih izvanrednih mjera jer javnost treba znati koje ih je tijelo i temeljem kojeg propisa donijelo. Na taj će način svi imati jasniji pregled onog što im se događa s pravima i slobodama u vremenu ove krize.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

 

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Objavite popis tvrtki koje dobivaju javni novac 1Objavite popis tvrtki koje dobivaju javni novac 2

chevron-right