Podržite uspostavu primirja i globalnu solidarnost

06. travnja 2020.

Više od 40 organizacija civilnog društva pozvalo je Vladu RH da podrži uspostavu primirja u svijetu te da pruži podršku globalnoj solidarnosti.

Poštovani,

pozivamo Vladu RH da kao predsjedavajuća Vijećem EU:

1. javno podrži poziv glavnog tajnika UN-a za trenutnu uspostavu primirja u cijelom svijetu te da

2. prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije da potporu Fondu solidarnosti COVID-19 te podrži sve sadašnje i buduće zdravstvene, socio-ekonomske i političke mjere međunarodnih institucija i organizacija rukovođene načelima globalne solidarnosti.

Poštujući činjenicu da su u ovom trenutku napori Vlade RH usmjereni na upravljanje višestrukom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa i potresom, u ovim danima nam je globalna solidarnost potrebnija no ikada. Stoga pozivamo Vladu RH da podrži inicijativu glavnog tajnika UN Antónia Guterresa za trenutni prekid vatre i uspostavu primirja u cijelom svijetu, kako bismo se fokusirali na „pravu borbu naših života“ - borbu protiv pandemije virusa COVID 19.

U vremenu zajedničkih odgovora na globalnu prijetnju, ukazuje se povijesna prilika za trenutno okončanje ratova koja višestruko jača imunitet cijele svjetske zajednice i pridonosi uspostavljanju koraka prema obnovi povjerenja. Temeljeći se na iskustvima nedavnog rata, Vlada RH i svi građani/ke imaju odgovornost i priliku snažno podržati ovu inicijativu.

Ističemo riječi Antónia Guterresa upućene u pozivu: „Ne zaboravimo da je u zemljama poharanim ratom zdravstveni sustav u kolapsu. Izbjeglice i osobe raseljene zbog nasilnog konflikta dvostruko su ranjive.“ Globalno primirje omogućit će otvaranje koridora za dopremu dragocjene medicinske pomoći onima koji su najugroženiji. Poziv je podržao i Josep Borrell Fontelles, Visoki predstavnik Europske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku, dodavši da „samo skupa možemo savladati globalnu pandemiju koronavirusa. To je prava bitka s kojom se suočavamo.“ Inicijativu Antónia Guterresa podržao je i papa Franjo riječima da smo svi na istom brodu u ranjenoj planeti.

Pozivamo Vladu RH, koja trenutno predsjeda Vijećem Europske Unije da iskoristi svoj utjecaj i pozove Vlade zemalja EU da provedu u djelo preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Naglašavamo važnost pribavljanja zaštitne opreme, osobito za zdravstvene radnike/ce i pomagače/ice, te važnost intenziviranja testiranja u pojedinim zemljama.

Za učinkovitu borbu protiv pandemije nužno nam je potrebna „pansolidarnost“. Globalno primirje stvorit će prostor solidarnosti za borbu protiv virusa i izgradnju mira koji nije samo odsustvo rata, već uključuje održivi razvoj, zdravlje i blagostanje, odgovornost i transparentnost, izgradnju povjerenja i pomirenje, uključivost i jednakost. Pandemija nas je već pomaknula od koncepta nacionalne sigurnosti ka onome ljudske sigurnosti, koji nužno mora uključiti poštivanje ljudskih prava i međunarodnog prava, zahtijeva inovativnost i građanski aktivizam, a temelji se na socijalnoj pravdi.

Petciciju za uspostavu primirja u svijetu i podršku globalnoj solidarnosti možete potpisati OVDJE.

Poziv su dosad potpisali brojni građani i građanke te sljedeće organizacije:

ADRA Hrvatska

Antifašistička liga RH

Budistička zajednica Dharmaloka

Centar za mirovne studije

Centar za studije mira i konflikta Sveučilišta u Rijeci

Centar za žene žrtve rata - ROSA

CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

CROSOL - Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću

Društvo za psihološku pomoć

Dugine obitelji

Gong

Građanska inicijativa Zagreb te zove

Građanski odbor za ljudska prava

Greenpeace u Hrvatskoj

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir

Humanitarni centar za integraciju i toleranciju (HCIT)

Informativno pravni centar (IPC)

Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska

Kuća ljudskih prava Zagreb

Kultura umjetnosti

Miramida Centar

Mirovna grupa Oaza

Mreža mladih Hrvatske

Nansen dijalog centar

OCD "Delfin" Pakrac

ODRAZ-Održivi razvoj zajednice

Projekt građanskih prava Sisak

Romsko nacionalno vijeće

U dobroj vjeri

Udruga "Eko-Zadar"

Udruga Goli otok "Ante Zemljar"

Udruga građana Siget

Udruga HOMO

Udruga mobbing

Udruga S.O.S. Virovitica

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

Umjetnička organizacija "Apoteka"

Volonterski centar Osijek

Zagreb Pride

Zelena akcija

Ženska soba

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

 

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

chevron-right