Koje je vaše mišljenje o Europskoj uniji?

06. travnja 2020.

Početkom ove godine završio je projekt „EnlargEUrope“ u kojem smo godinu i pol, zajedno sa šest partnera iz različitih europskih zemalja, otvarali rasprave o budućnosti Europske unije. 

Od pedesetih godina prošlog stoljeća, otkad je započela svoju integraciju, Europska unija bilježi razdoblja uspona i padova, razdoblja kriza i konsolidacije. Zadnjih nekoliko godina vrlo su izazovne za Uniju jer se istovremeno nosila s postupkom izlaska iz članstva jedne od svojih zemalja članica i raspravom oko otvaranja novih pregovora o pristupanju s potencijalno novim zemljama članicama: Albanijom i Republikom Sjevernom Makedonijom.

Cilj EnlargEUrope projekta bio je doprinijeti boljem razumijevanju procesa proširenja Europske unije te njezinog društveno-političko-ekonomskog značaja za zemlje članice, ali i zemlje kandidatkinje. Organizirajući brojne susrete s građanima_kama željeli smo potaknuti raspravu o prednostima proširenja Europske unije kod građanki i građana u državama Centralne i Istočne Europe, ali i zemljama Zapadnog Balkana, posebno u Srbiji i Crnoj Gori.

Više od 1300 građanki direktno je sudjelovalo u projektnim aktivnostima, koje su se odvijale na 18 različitih lokacija u Europi. Sažetak aktivnosti možete pronaći OVDJE.

Projekt se provodio u partnerstvu s Evropskim pokretom u Srbiji, Alfa Centrom iz Crne Gore,  Udruženjem mladih za promociju preduzetništva iz Litve, Rumunskim akademskim društvom Poljskom fondacijom Roberta Schumana.

Na službenoj stranici EnlargEUrope projekta možete pronaći razmišljanja građana_ki različitih zemalja o Europskoj uniji.  Ako još uvijek niste, pročitajte različita razmišljanja i iskustava europskih građana i građanki, ali i onih koji su na putu da to postanu.

Projekt je sufinanciran iz Programa Europske unije Europa za građane.

Koje je vaše mišljenje o Europskoj uniji? 1Koje je vaše mišljenje o Europskoj uniji? 2

chevron-right