Očuvajmo demokraciju u vrijeme koronavirusa

28. ožujka 2020.
Očuvajmo demokraciju u vrijeme koronavirusa 1

U borbi za zdravlje ne smijemo izgubiti demokraciju. Razna ograničenja građanskih prava i sloboda, kojima svjedočimo zadnjih dana nakon uvođenja mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, zahtijevaju odlučne mjere kako bi sačuvali demokratske institucije i procese.

Gong posebno opasnim smatra nedavni pokušaj suspenzije rada parlamenta, kojim bi se Hrvatska svrstala uz bok Orbanovoj Mađarskoj, a premijer bi donosio zakone dekretom. Zabrinjava nas i najava izmjena Zakona o elektroničkim komunikacijama, kojima bi se omogućilo praćenje lokacija mobitela građanki i građana. 

Zato Gong poziva hrvatsku Vladu, Sabor i Predsjednika RH da odgovore na zahtjeve za očuvanje demokracije. Zahtijevamo:

1. Popis svih izvanrednih mjera

Od vlasti tražimo da objavljuju na jednom mjestu popis svih nacionalnih i lokalnih izvanrednih mjera. Javnost treba znati koje tijelo ih je donijelo i temeljem kojeg propisa. Na taj će način svi imati jasniji pregled onog što im se događa s pravima i slobodama u vremenu ove krize.

2. Strogo ograničeno trajanje svih izvanrednih mjera

Sve izvanredne mjere koje se uvode zbog sprečavanja širenja koronavirusa moraju biti razmjerne, ali moraju imati i ograničen rok trajanja. U suprotnom, moglo bi se dogoditi da ostanu na snazi i nakon pandemije. 

3. Uvođenje parlamentarno-građanskog nadzora

Najavljeno praćenja lokacija mobitela problematična je mjera zbog mogućeg opsega praćenih osoba, ali i same svrsishodnosti. Ovdje je, ali i u svim sličnim mjerama, nužan parlamentarno-građanski nadzor kako bi se spriječile moguće zloupotrebe. Izvanredne mjere trebale bi nadzirati ad-hoc tijela sastavljena od zastupnica u parlamentu i predstavnica civilnog društva. 

4. Dvotrećinsku parlamentarnu većinu za ograničenja ljudskih prava i sloboda

Sva ograničenja koja se odnose na ljudska prava i građanske slobode, poput nadzora lokacija putem mobitela, trebala bi biti donesena isključivo dvotrećinskom većinom u parlamentu. Nužno je osigurati što veću legitimnost i dobiti što širi konsenzus za izvanredne mjere.

5. Analizu uvođenja dopisnog i elektroničkog glasanja 

Organizacija i provođenje parlamentarnih izbora do kraja godine mogli bi biti neizvjesni zbog zdravstvene krize. Zato tražimo od vlasti da hitno analiziraju kapacitete i naprave sigurnosnu procjenu za uvođenje dopisnog i elektroničkog glasanja. 

Očuvajmo demokraciju u vrijeme koronavirusa 2

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

 

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Očuvajmo demokraciju u vrijeme koronavirusa 3Očuvajmo demokraciju u vrijeme koronavirusa 4

chevron-right