Izvanredne mjere moraju se mjeriti Ustavom RH

19. ožujka 2020.

U vrijeme pandemije koronavirusa Vlada RH kao i većina država donosi izvanredne mjere, no one ne smiju biti zloupotrebljene. Ograničenja koja se poduzimaju moraju biti motivirana isključivo javnozdravstvenim razlozima i provođena u skladu s Ustavom i smjela bi trajati samo dok traje pandemija.

Gong poduzete mjere smatra primjerenima i važnima u sprječavanju širenja virusa, ali ističe kako je važno da se u kriznim situacijama poštuju prava i procedure.

Najava ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića o informatičkom sustavu praćenja zaraženih i osoba u samoizolaciji i drugim informatičkim rješenjima, otvara pitanja mogućih zloupotreba i nužnosti nadzora. U strahu od zaraze ne smiju se zaboraviti vladavina prava i slobode građana. Za ograničenja pojedinih prava i sloboda (članak 17. Ustava) potrebna je dvotrećinska većina Sabora. U slučaju nemogućnosti rada Sabora - predsjednik Vlade i predsjednik Republike. Takve mjere moraju biti razmjerne i precizno određene.  

Bez obzira na izvanrednost situacije, svi dijelovi državne vlasti izvršna, sudska i zakonodavna, ne smiju zaboraviti svoja prava i obveze kako bi građanke i građani imali temelj pravne sigurnosti i povjerenje u funkcioniranje pravne države.

Krize ne smiju biti izlika za obustavu građanskih prava, već prilika za građanski odgoj u praksi. Ako je na snazi drugačiji režim u odnosu na svakodnevne situacije, građanke i građani imaju pravo pitati i moraju razumjeti zašto.

U brizi za zdravstvenu sigurnost ne smijemo zaboraviti na prekoračenje Ustavom propisanih ovlasti i diobu vlasti.  Zabrinjava informacija da je Vlada pokušavala suspendirati rad Sabora predlaganjem oporbi da Sabor ovlasti Vladu za donošenje uredbi sa zakonskom snagom.

Na taj način zaobišao bi se predsjednik Republike, što bi moglo - usred zdravstvene - izazvati i ustavnu krizu. U slučaju nemogućnosti rada Sabora propisano je prema članku 101. Ustava da uredbe donosi predsjednik Republike, na prijedlog Vlade i uz supotpis premijera.

Odgovornost, na koju Vlada poziva građanke i građane, zahtijevamo i od izvršne vlasti. Demokratske procedure najvažnije su baš u trenucima krize.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

chevron-right