Oslobodite dodatna sredstva za javno zdravstvo

18. ožujka 2020.

Povodom jačanje epidemije COVID-19 korona virusa na teritoriju Europe, a poglavito među članicama Europske unije - Forum 2020 izražava zabrinutost prvim reakcijama članica koje su, što je do neke mjere i razumljivo ali se ne može opravdati, počele iracionalno štititi samo tzv. nacionalne interese, ignorirajući da se ovdje radi o globalnoj pandemiji koju je nemoguće riješiti samo na nacionalnoj razini.

To se primarno vidi u velikom oprezu vezano za distribuciju i proizvodnju medicinske opreme. Razumljivo je da članice mogu kao prioritet staviti zaštitu vlastitog stanovništva, ali poruke koje govore o manjku solidarnosti s drugim ugroženima podrivaju međunarodnu solidarnost koja je nužna da bi se ova pandemija savladala.

Podržavamo dosadašnje napore institucija Europske unije i svih država članica, ali smatramo da je nužno unaprijediti dosadašnje aktivnosti i osnažiti politike međunarodne solidarnosti kako bi se ova kriza što je moguće brže prebrodila.

U tom smislu, tražimo da RH kao predsjedavajuća Vijećem Europske unije sazove izvanrednu sjednicu Europskog vijeća na kojoj će čelnici zemalja donijeti odluke o zajedničkoj reakciji EU na trenutnu krizu i to na način da će:

  1. EU učiniti sve što je u njenoj moći da zaštiti svoje građane od obolijevanja tako da će osloboditi dodatna sredstva usmjerena na rad javnog zdravstva

  2. okupiti na jednom mjestu svu raspoloživu medicinsku i zaštitnu opremu koja se proizvodi na razini EU i dogovoriti da članice 90% proizvedene opreme imaju pravo zadržavati na nacionalnoj razini, a 10% mora biti namijenjeno za brze intervencije u europskim i globalnim žarištima koja izmiču kontroli (npr. sada Italija, Iran) 

  3. članice dati financijsku podršku fondu solidarnosti koji je nedavno osnovala Svjetska zdravstvena organizacija

  4. uz najavljene ekonomske mjere iz EU i nacionalnih proračuna, Europsko Vijeće treba apelirati na privatni sektor s velikim zalihama kapitala, kao i onom koji neće biti pogođen ovom krizom da doprinese donacijama javnim financijskim fondovima koji nastaju kako bi ublažili negativne socio-ekonomske posljedice

  5. dugoročno raditi na jačanju sustava civilne zaštite, posebno u onim članicama koje su taj sustav zanemarile

  6. pokazati solidarnost prema izbjeglicama i migrantima na vanjskim granicama EU te u prenapučenim kampovima, koji predstavljaju posebno ugroženu skupinu obzirom na nedostatne higijenske i zdravstvene uvjete u kojima se nalaze

Bez jasnog opredjeljenja da će se ova kriza savladati kroz globalno partnerstvo, broj izgubljenih ljudskih života bit će puno veći. Europska unija mora pokazati solidarnost i s globalnim jugom i zemljama u razvoju diljem svijeta, u kojima će intenzivnije širenje virusa tek uslijediti, a koje posjeduju manje resursa za borbu protiv pandemije i slabiju infrastrukturu javnog zdravstva; čime će osnažiti svoju ulogu kao globalnog lidera u politikama solidarnosti te razvojne pomoći i suradnje.

Članice Foruma 2020 su: ADRA – Hrvatska, Adventistička agencija za pomoć i razvoj; B.a.B.e - Budi aktivna. Budi emancipiran.; Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo; Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek; Centar za mirovne studije; Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću; Forum za slobodu odgoja; Gong; IPE – Institut za političku ekologiju; Kuća ljudskih prava Zagreb; MIRamiDA Centar - regionalne razmjene mirovnih iskustava; Mreža mladih Hrvatske; ODRAZ - Održivi razvoj zajednice; Terra Hub; Udruga "Mi" – Split; Udruga Biom; Udruga „Zemljani - Are You Syrious?“; VUK - Udruga mladih Varaždinski underground klub; Udruga za samozastupanje; Zagreb Pride; Zelena akcija; Ženska soba - Centar za seksualna prava, CROSOL - Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske

The project ‘Towards an open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019-2021’ is funded by the European Union and implemented by the Finnish NGO platform for development Fingo, the Romanian platform FOND, the Croatian Platform CROSOL and CONCORD, the European NGO Confederation for relief and development.

 

chevron-right