Dobar start pa zaostajanje u otvaranju podataka

26. veljače 2020.

Objavljujemo program Dana otvorenih podataka koji i ove godine okupljaju entuzijaste i entuzijastkinje otvorenih podataka na konferenciji i vikend hackathonu od 6. do 8. ožujka u zagrebačkom HUB385

Ministarstvo financija trebalo je do rujna 2019. unaprijediti bazu podataka o izvršenim plaćanjima iz državnog proračuna. Na to su se obvezali u Akcijskom planu Partnerstva za otvorenu vlast – globalne inicijative Baracka Obame pokrenute prije gotovo devet godina u kojoj sudjeluje 78 država. Ministarstvo financija, međutim, nije uklonilo CAPTCHA kodove, niti je unaprijedilo mogućnosti pretraživanja, niti omogućilo otvoren pristup podacima kao što je to, primjerice, u međuvremenu  učinio Grad Bjelovar.

Od trendseterice do sljedbenice, to je silazna putanja otvorenosti podataka javnog sektora u RH i prema izvješću Europske komisije o otvorenosti podataka država članica EU u 2019. godini.

Zato Gong i Code for Croatia već sedmu godinu povodom Dana otvorenih podataka povezuju programerke, tehnološke aktiviste, novinarke, javne službenike - sve zainteresirane za otvaranje baza podataka tijela javne vlasti – od besplatnog API pristupa sudskom registru do voznog reda Zagrebačkog električnog tramvaja u realnom vremenu.

Nove tehnologije nude i nove mogućnosti za neposrednije uključivanje građanki i građana, a brzo kolanje (dez)informacija obvezuje odgovorne vlasti da javnosti ponude točne, pravovremene i lako dostupne službene podatke. Tehnologije postoje, kao i zakonodavni okvir, no očigledno nedostaje političke volje.

Ipak, kako Europa sve više resursa ulaže u razvoj zajedničkog digitalnog tržišta, tako je Hrvatska iz Europskog socijalnog fonda povukla 6,789 milijuna kuna za projekt „Prilagodba informacijskog sustava tijela javnog sektora Portalu otvorenih podataka“. Među očekivanim rezultatima do svibnja 2021. navedeno je i objavljivanje više visokovrijednih setova otvorenih podataka.

Koji su setovi podataka na listi visokovrijednih jedno je od pitanja o kojima će se raspravljati u petak, na panelu gdje o konkretnim iskustvima s otvorenošću podataka govore novinari i znanstvenice koje ih koriste u svojem radu.

I dok se inovacije u otvaranju podataka slabo koriste, na panelu o online e-glasanju razgovaramo o spremnosti EU i Hrvatske da uvedu tehnološke inovacije u izborni sustav. Nakon analize iskustava s elektroničkim, točnije – online glasanjem, koju je Gong objavio prošle godine, u petak otvaramo i raspravu o prednostima i rizicima e-glasanja. Doznat ćemo što možemo naučiti iz primjera Estonije i Švicarske, koliko je povjerenje građanstva u političke institucije važno za uspjeh ovakvog sustava glasanja i koliko je Hrvatska uopće spremna uvesti ga.

I konačno, iza nas su europski parlamentarni i predsjednički, a pred nama parlamentarni izbori. Koliko je transparentno financiranje političkih kampanja i mogu li kampanje na društvenim mrežama ugroziti demokraciju, pitanja su koja postavljamo nakon analize oglašavanja kandidata_kinja na društvenim mrežama.

Dan otvorenih podataka nastavlja se nakon petka vikend hackathonom i radionicom za početnike koji žele volontirati kao moderatorice i podrška korisnicima na portalu ImamoPravoZnati.org. Više o ponuđenim setovima podataka, i detalje o konferenciji potražite u programu.

  

PROGRAM DANA OTVORENIH PODATAKA [#ODD2020]

6. – 8. ožujka 2020., HUB385 Petračićeva 6, Zagreb

KONFERENCIJA, petak 6. ožujka

10:00 – 10:30 Pozdravni govori:

·        Oriana Ivković Novokmet - Gong

·        Miroslav Schlossberg - Code for Croatia (CfC)

10:30 – 12:00 PANEL: Otvoreni podaci za otvorenu demokraciju

·        Božo Zeba (Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva)

·        Daniel Herak (Ured povjerenika za informiranje)

·        Slavica Lukić (novinarka, članica IO Hrvatskog novinarskog društva)

·        Petar Vidov (glavni urednik fact-checking portala Faktograf)

·        Anamarija Musa (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

·        Ivona Mendeš (konzultantica/istraživačica)

Moderira: Jelena Berković (Gong)

12:00 – 12:15 PAUZA ZA KAVU

12: 15 – 13:15 PANEL: e-glasanje u Hrvatskoj

      Robert Krimmer (Sveučilište za tehnologiju u Talinu, Estonija) – video prezentacija estonskog iskustva s e-glasanjem, utjecaju na izlaznost i iskustva s hakerskim napadima.

·        Romea Manojlović Toman (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

·        Berto Šalaj (Fakultet političkih zananosti Sveučilišta u Zagrebu)

·        Slaven Hojski (Državno izborno povjerenstvo)

Moderira: Josipa Dika (Gong)

13:15 – 14:30 RUČAK I KAVA

14:30 – 15:30 PANEL:  Transparentnost financiranja političkih kampanja

·        Ana Lovrin (Državno izborno povjerenstvo)

·        Đurđica Klancir (novinarka, Net.hr)

·        Mia Biberović (novinarka, Netokracija)

·        Jelena Tešija (Gong)

Moderira: Oriana Ivković Novokmet (Gong)

  

VIKEND RADIONICE I HACKATHON, 7. – 8. ožujka

Radionice, subota 7. ožujka:

10:00 – 12:00 Lucija Dumančić i Dražen Hoffmann (Gong) - pilotiranje modula digitalne pismenosti

13:00 – 17:00 Lana Podgoršek i Miroslav Schlossberg (Code for Croatia) – radionica za volontere početnike, moderatore i podršku korisnicima portala ImamoPravoZnati.org

Hackathon, subota 7. ožujka:

10:10:30 Dražen Tutić, koordinator projekta Twinning Open Data Operational – otvoreni podaci u znanosti i obrazovanju

11:00 – 18:00 hackathon

Predloženi setovi podataka:

  • Javne nabave: što se može pronaći među ugovorima o javnoj nabavi Grada Zagreba od 2011. objavljenoj u xls formatu

  • Povodom Dana žena: političarke u Hrvatskom saboru

  • Još malo politike: godišnja financijska izvješća političkih stranaka i aktera u otvorenom formatu

      Projekti:

Otvoreni Akti gradonačelnika - tražilica akta gradonačelnika Grada Zagreba – programer Ranajay Das demonstrira funkcionalnosti nove tražilice Akata gradonačelnika Grada Zagreba koju razvija s Draženom Lučaninom.

Hackathon, nedjelja 8. ožujka:

10:00 – 17:00 hackathon

17:00 – 18:00 predstavljanje projekata

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Dobar start pa zaostajanje u otvaranju podataka 1Dobar start pa zaostajanje u otvaranju podataka 2

*Projekt radionice je djelomično financiran kroz potporu Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu. Mišljenja, nalazi i zaključci ili preporuke izražene na radionici pripadaju autorima i ne odražavaju nužno stavove američkog Ministarstva vanjskih poslova (State Department).

Dobar start pa zaostajanje u otvaranju podataka 3

chevron-right