Survivor2020: Njeguje se nepovjerenje prema udrugama

20. veljače 2020.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde 20. veljače neformalna inicijativa prosvjednom akcijom  „Survivor2020 – Dan socijalne pravde u Hrvatskoj“ obilježila je taj simbolični datum u na Markovom trgu u Zagrebu.

Senada Halilčević iz Udruge za samozastupanje ukazala je na socijalnu deprivaciju osoba s invaliditetom, osuđenost na život u siromaštvu, lošu deinstitucionalizaciju, te poticanje širenja udomiteljstva odraslih osoba koje ne postoji nigdje u Europi nego samo u Hrvatskoj. Manipulacije imovinom osoba pod skrbništvom još je jedan od aspekata produbljivanja siromaštva osoba koje su ionako u nepovoljnom položaju.

Nikola Tadić iz Saveza udruga za autizam  ukazao je da su roditelji djece s poteškoćama u razvoju organizirani u udruge iscrpljeni jer su jedini pružatelji informacija na terenu i pružatelji socijalnih usluga. Za rad svojih organizacija financirenje priskrbljuju sami, a sustav ih tu koči i dodatno administrativno iscrpljuje.

Iva Jovović, iz Udruge za unapređenje kvalitete življenja LET i članica Odbora za praćenje Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ ukazala je na to da se članovima udruga koji na institucionalnom nivou sudjeluju u određenim tijelima stišava glas kad ukazuju na poteškoće u provedbi. Njeguje se atmosfera nepovjerenja i neprijateljstva prema udrugama. Provodeći europske projekte udruge uvoze sredstva u Hrvatsku, provode aktivnosti u Hrvatskoj i za to plaćaju poreze i prireze.

Već 4 godine udruge apeliraju na Vladu da donese ključni dokument za transparetni proces programiranja natječaja– Nacionalnu strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, ali bez rezultata! Inicijativa udruga i pojedinaca Survivor2020 danas traži od Vlade RH da makar podrži prijedlog Europskog parlamenta i glasa za povećanje proračuna programa Prava i vrijednosti u Vijeću EU u iznosu od 1,83 milijardi eura za cijelu Europsku uniju. Program Prava i vrijednosti može biti učinkovit instrument podrške organizacijama civilnog društva koje promiču i štite europske vrijednosti na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. On može ojačati imunološki sustav naše demokracije i pomoći nam zaštititi prava naših sugrađanki i sugrađana.

Inicijativu Survivor2020 podržavaju:

Centar udruga za autizam

Centar za edukaciju, savjetovanje i  istraživanje

Centar za građanske inicijative Poreč

Centar za mirovne studije

Centar za ženske studije

CROSOL

Društvo za oblikovanje održivog razvoja- DOOR

Dugine obitelji

Forum za slobodu odgoja

Gong

Inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom'

Institut za razvoj tržišta rada

Kolektiv za lokalni razvoj - Kolor

KURZIV - Platforma za pitanja kulture, medija i društva

Mreža mladih Hrvatske

ODRAZ - Održivi razvoj zajednice

Otvorena medijska grupacija

RCT Zagreb – Rehabilitacijski centar za stres i traumu

RODA - Roditelji u akciji

Taekwondo klub Čigra

Udruga BIOM

Udruga Oaza – Udruga za beskućnike i socijalno ugrožene

Udruga Terra

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

Udruga za samozastupanje

Udruge LET

Udruga Zvono

Volonterski centar Osijek

Zelena akcija

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Survivor2020: Njeguje se nepovjerenje prema udrugama 1

chevron-right