Pregled donacija u interaktivnoj grafici i bazi podataka

30. prosinca 2019.

Preliminarna financijska izvješća o troškovima kampanje kandidata i kandidatkinje u 2. krugu predsjedničkih izbora pokazuju kako je Kolinda Grabar-Kitarović skupila gotovo trostruko više donacija - 2,3 milijuna, naspram Milanovićevih 813 tisuća kuna. Donosimo podatke u interaktivnim grafikama i pretraživoj bazi podataka.

Prve donacije na poseban račun otvoren u kampanji za novi mandat aktualne predsjednice uplaćene su u studenom, dok je Milanović sredstva počeo prikupljati već u kolovozu 2019. godine. Pregled kampanja, tko je kada i koliko uplatio kojem kandidatu_kinji pretraživi su u interaktivnoj grafici na linku.

Pregled donacija u interaktivnoj grafici i bazi podataka 1

Milanovićevi donatori, njih ukupno 50, bili su u prosjeku više nego dvostruko darežljiviji od 347 donatora u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović. Među donatorima smo, zahvaljujući otvorenim podacima DIP-a i registru dužnosnika također objavljenom u otvorenom formatu na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, posebno izdvojili dužnosnike i njihove donacije predsjedničkim kandidatima. Ovi podaci pretraživi su na linku. Dok je četvero saborskih zastupnika SDP-a svaki u kampanju Zorana Milanovića uložio maksimalnih 30.000 kuna, kampanju Kolinde Grabar-Kitarović hrvatski su dužnosnici podržali s najvećim pojedinačnim iznosom od 10.000 kuna.

Pregled donacija u interaktivnoj grafici i bazi podataka 2

Svi podaci iz preliminarnih financijskih izvještaja u 2. krugu predsjedničke kampanje dostupni su u pretraživoj bazi podataka na linku.

I dok Milanović i Grabar-Kitarović, koji su ušli u drugi izborni krug, svoja završna izvješća o financiranju promidžbe trebaju podnijeti do 4. veljače, devet ostalih predsjedničkih kandidata to moraju učiniti do 21. siječnja. To se odnosi na nezavisne Miroslava Škoru, Mislava Kolakušića, Daliju Orešković i Daria Juričana, kandidata stranke DESNO Antu Đapića, kandidatkinju Radničke fronte Katarinu Peović, Ivana Pernara, kandidata istoimene stranke, HSLS-ovog kandidata Deana Kovača, te Nedjeljka Babića, kandidata HSSČKŠ.

chevron-right