Jesmo li spremni za online glasanje?

22. studenoga 2019.

Preko 20 zemalja diljem svijeta koristi neku vrstu elektroničkog glasanja, dok su pojedine države nakon pilotiranja ili čak višegodišnjeg korištenja odustale od njegove primjene. Gong objavljuje analizu prednosti i rizika.

E-participacija sve je popularnija tema u političkim raspravama i akademskoj zajednici. Globalni trendovi reflektiraju sve veći interes za tehnološki naprednijim, pristupačnijim i jednostavnijim načinom glasanja koji se ogleda upravo u glasanju putem interneta. Međutim, strahovi od mogućih prijetnji kao što su nelegitimno onemogućavanje glasanja, neovlaštena izmjena glasa, ugrožavanje anonimnosti birača, višestruko glasanje i trgovanje glasovima za sada priječe mnoge države da uvedu tu mogućnost.

Gongov pregled uvođenja različitih oblika elektroničkog glasanja u demokratskim državama s naglaskom na nužne pretpostavke za uspješnu implementaciju glasanja putem interneta pronađite OVDJE.

U radu se predstavljaju različite inačice elektroničkog glasanja te navode argumenti zagovornika i protivnika ove vrste glasanja. Primjena elektroničkog glasanja prikazana je kroz ključne primjere uspješnih i manje uspješnih pokušaja uvođenja ove vrste glasanja osvrćući se na izazove na koje su pritom različite zemlje naišle. Konačno, rad se osvrnuo na nedavne korake pri uvođenju elektroničkog glasanja u Hrvatskoj i predlaže korake koje je potrebno provesti da bi se stvorilo pogodno okruženje za uvođenje glasanja putem interneta u RH.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Jesmo li spremni za online glasanje? 1Jesmo li spremni za online glasanje? 2

chevron-right