Kako zagovarati prioritete tijekom EU predsjedanja

05. studenoga 2019.

Uoči hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, Gong objavljuje preporuke za djelotvorno zagovaranje prioriteta koje su utvrdile organizacije civilnog društva iz Hrvatske okupljene u neformalnu mrežu Forum 2020.

Predsjedanje Vijećem EU otvara niz mogućnosti za unaprjeđenje dijaloga hrvatske javne uprave i organizacija civilnog društva o europskim javnim politikama. To je jedinstvena prilika za uspostavu transparentnijeg i otvorenijeg upravljanja europskim poslovima u Hrvatskoj i jačanje kapaciteta hrvatskih organizacija civilnog društva za zagovaranje vrijednosti i prioriteta koji bi se trebali naći na dnevnom redu Vijeća EU tijekom šestomjesečnog razdoblja predsjedanja.

OVDJE pronađite Gongove preporuke za zagovaranje prioriteta od posebne strateške važnosti za organizacije civilnog društva iz različitih sektora, koji imaju velik potencijal za podizanje interesa medija i šire javnosti. Područja za koje su razvijene preporuke usko su vezane za višegodišnji financijski okvir 2021.-2027., čije se usvajanje očekuje u prvoj polovici hrvatskog predsjedanja.

Rad stavlja naglasak na pet zagovaračkih područja definirajući odgovarajuće nacionalne i europske kanale utjecaja:

  • Podrška Vijeća EU za amandmane Europskog parlamenta o programu Prava i vrijednosti vezanim za povećanje i fiksiranje postotka sredstava za tu programsku komponentu u narednom sedmogodišnjem proračunu Unije.

  • Podrška Vijeća EU za amandmane EP o Europskom socijalnom fondu plus (esf+) kojim se predlaže izdvajanje fiksnog postotka ESF+ za organizacija civilnog društva.

  • Podrška Vijeća EU prijedlogu Komisije o zaštiti proračuna Unije kojom se povezuje trošenje fondova EU s kvalitetom zaštite vladavine prava u pojedinim članicama.

  • Proširenje EU i jasnija podrška Vijeća politici uvjetovanosti u odnosu na okruženje za djelovanje civilnog društva i slobodu medija, osobito vezano za politiku proširenja i snažniju podršku civilnom društvu u zemljama zapadnog Balkana.

  • Zagovaranje veće transparentnosti upravljanja europskim poslovima u RH te veće otvorenosti u rada Vijeća EU za okončanje postojeće praksa tajnosti pregovaračkih stajališta Vlade uoči sastanaka Vijeća ministara i Europskog vijeća, te uspostavljanje prakse proaktivne i pravodobne objave dokumenata sa sastanaka pripremnih radnih skupina Vijeća.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Kako zagovarati prioritete tijekom EU predsjedanja 1Kako zagovarati prioritete tijekom EU predsjedanja 2

chevron-right