Bez pristupa informacijama nema participacije

11. listopada 2019.

Međunarodna konferencija okupila je 60-ak aktivista, ekspertkinja u području novih tehnologija, novinarki i mladih entuzijasta koji su raspraviljali o utjecaju tehnologije na transparentnost institucija i uključivanje građana_ki u političke procese.

Program je otvoren predstavljanjem publikacije „50 Questions from You to the EU“ u kojoj se mogu pronaći odgovori institucija na pitanja koja su građani i građani postavljali zastupnicima u EU putem društvenih mreža, te su predstavljene najbolje ideje za digitalna rješenja koja povećavaju participaciju građana u političkim procesima.

Najboljom idejom proglašen je projekt organizacije CIECODE iz Španjolske, čiji je projekt Personal Political Analyst zamišljen kao glasovni asistent izgrađen na Google platformi, a omogućuje praćenje predizbornih obećanja političkih stranaka na općim, europskim, lokalnim i drugim izborima.

Uz pobjedničko rješenje, predstavljeno je i pet finalista:

Pin'em – mobilna aplikacija koja građanima_kama omogućuje geolociranje slučajeva korupcije, na temelju kojeg će nastati korupcijska karta Hrvatske nastala crowdsoucingom

Izbori_se – otvorena platforma za e-aktivizam s ciljem praćenja specifičnih promjena zakona kroz vrijeme i koja uključuje evaluaciju nezavisnih tijela i agencija od strane zajednice

Parlamento 2030 – platforma koja se trenutno razvija i čiji je cilj lakše praćenje aktivnosti španjolskog parlamenta vezanog uz implementaciju aktivnosti razvojne strategije do 2030. godine

Easy Local Budget –  za povećanje pristupa informacijama o lokalnim proračunima za građane_ke

Fix My City – aplikacija koja omogućava građanima_kama da prijave probleme s komunalnom infrastrukturom putem online karte

U drugom dijelu konferencije, na panelu „Technology for Transparency and Citizen Participation“ raspravljalo se o otvorenim podacima, pravu na pristup informacijama i tehnologijama za uključivanje građana_ki u proces odlučivanja o politikama.

Helen Darbishire iz Access Info Europe, jedna od pionirki borbe za pravo na pristup informacijama istaknula je kako je javnosti i dalje teško doći do informacija od strane tijela javne vlasti i konstatirala paradoks “ako ne možemo doći do informacija, kako onda možemo uopće sudjelovati”.

“Najveća prijetnja trenutno je ne samo to što velike tech kompanije imaju najviše podataka o nama nego su i preuzeli najbolje talente iz područja AI tehnologije od znanstvenih institucija”, naglasio je Nikola Ljubešić iz Jožef Stefan Instituta iz Slovenije.

Završni program konferencije sastojao se od dva paralelna programa - ekspertnog foruma na kojem su razrađene preporuke za poboljšanje transparentnosti institucija i procesa donošenja odluka te aktivnije uključivanje građana i građanki u političke procese i  radionice za mlade pod nazivom “Digitalna demokracija [Više od klika i lajka]”.

Događaj je dio projekta YOU4EU – Citizen participation 2.0, sufinanciranog u okviru programa Europa za građane Europske Unije, a u njegovoj realizaciji sudjelovalo je pet organizacija koje čine YOU4EU projektni konzorcij: Beogradska otvorena škola, PiNA, Institut Alternativa, Access Info Europe i Gong.

Bez pristupa informacijama nema participacije 1Bez pristupa informacijama nema participacije 2

chevron-right