50 Questions from YOU to the EU

11. listopada 2019.

Pitali smo građane_ke što ih zanima o Europskoj uniji. Potom smo postavljena pitanja proslijedili donositeljima odluka. U publikaciji „50 Questions from YOU to the EU“ donosimo odgovore na postavljena pitanja.

S ciljem poticanja komunikacije između građana i donositelja odluka, pokrenuli smo kampanju u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji i Španjolskoj, kojom smo željeli potaknuti građane_ke da pitaju sve što ih zanima o Europskoj uniji. Ukupno 288 građanki i građana sudjelovalo je u kampanji društvenih mreža u svih pet zemalja partnera i ostavilo 367 komentara i pitanja na teme: dobro upravljanje, proces pristupanja EU, zaštita okoliša, sloboda medija, lažne vijesti, zaštita osobnih podataka, EU fondovi, hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije itd.

Ova publikacija daje pregled 50 ključnih pitanja građanstva o važnim političkim, ekonomskim te socijalnim procesima te nudi odgovore donositelja_ica odluka na ista.

50 pitanja grupirano je po sljedećim temama:

Dobra vladavina

Europski parlamentarni izbori 2019

Proces pridruživanja Srbije i Crne Gore Europskoj uniji

Zaštita okoliša

Sloboda medija

Zaštita osobnih podataka

Što EU čini (bi trebala činiti) za tebe

Sastavni dio publikacije ujedno su uvidi autora_ica publikacije u procesu samog nastanka iste, kako u fazi prikupljanja pitanja putem kampanja na društvenim mrežama, tako i u fazi prikupljanja odgovora od donositelja odluka. Dane su i opće preporuke za poboljšanje komunikacije građanki s donositeljima odluka, kao i preporuke za povećanje sudjelovanja građanstva u procesu odlučivanja.

Autori_ce publikacije su Beogradska otvorena škola (Srbija), Gong (Hrvatska), Institut alternativa (Crna Gora), PINA (Slovenija) i Access Info Europe (Španjolska).

50 Questions from YOU to the EU 150 Questions from YOU to the EU 2

chevron-right