Pregled provedbe izbora i preporuke za EU

20. rujna 2019.

Election-Watch.EU objavio je prvi cjeloviti izvještaj o izborima za Europski parlament koji donosi pregled provedbe izbora i preporuke za cijelu Europsku uniju, a u čijoj je izradi sudjelovao Gong predstavljajući praksu Hrvatske.

Izbore za Euopski parlament 2019 obilježila je intenzivna kampanja s većom europskom dimenzijom i povećanom izlaznošću (od 50,62%) u cijeloj EU. Europski građani birali su iz širokog političkog spektra u uglavnom istinskoj konkurenciji, iako s izraženom nacionalističkom i populističkom retorikom u nekim državama članicama. Pri tome su ključne teme kampanje uključivale imigraciju, krizu u okruženju i euroskepticizam – navodi se u izvještaju Election-Watch.EU (EW).  

Velik izazov za demokratsku praksu Europe predstavljala je opasnost od stranih utjecaja, eskalacije desnog populizma i euroskeptika, kao i dezinformacijskih kampanja. I premda se spomenute prijetnje nisu ostvarile u predviđenom opsegu, analize promatranih zemalja ukazale su da postoji prostor za poboljšanje europskih izbornih procesa.

Fokus analiza je bio na specifičnim područjima kako bi se procijenila usklađenost izbornih procesa zemalja članica EU-a. Ta područja uključivala su: pravo glasa i pravo kandidiranja, izborni kalendar, registar birača, financiranje kampanje, reguliranje društvenih medija i sudjelovanje osoba s invaliditetom.

Izvještaj donosi 16 preporuka koje sažimaju potrebu za kontinuiranim nadzorom i zaštiom izbornog integriteta kako bi se građanima_kama zajamčilo ostvarivanje građanskih i političkih prava, te kako bi se povećala jednakost, uključivanje, transparentnost i odgovornost izbornih procesa.

Ovaj izvještaj predstavlja sveobuhvatan referentni dokument za potencijalne buduće izborne reforme i daljnje zagovaranje uoči sljedećih europskih izbora a u cijelosti ga možete naći OVDJE.

EW je neovisna i nestranačka inicijativa civilnog društva čiji je cilj jačanje izbornog integriteta i demokracije u Europskoj uniji. Inicijativa je podržala Deklaraciju o globalnim načelima za nestranačko promatranje izbora i članica je Globalne mreže domaćih promatrača izbora. Za europske izbore 2019. godine, EW imao je Memorandum o razumijevanju s Europskim parlamentom za javno djelovanje i doprinos ukupnom izbornom integritetu.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Pregled provedbe izbora i preporuke za EU 1Pregled provedbe izbora i preporuke za EU 2

chevron-right